Yksi asiakkaamme päätti ottaa haasteen vastaan ja toteuttaa Antiikin Patsas -ohjelman pilkulleen. Pyysin häntä kirjoittamaan tarinan miltä ohjelma tuntui ja mitä tuloksia sen avulla saatiin. Tässä Herra X:n tarina Antiikin Patsaan kimpussa. Olkaa hyvä!

Minustako Antiikin Patsas yhdeksässä viikossa?

Miten ihmeessä voi muuttua vain yhdeksässä viikossa Antiikin Patsaan näköiseksi? Toki lähtökohdalla ja tavoitteella on merkityksensä. Kroppani ei kylläkään tuonut mieleeni Herculeen patsasta aloittaessani tätä prosessia mutta toisaalta, ei tavoitteeni ollut muuttua antiikin uroon kaltaiseksi.

Tavoitteenani oli päästä eroon turhasta löllyvästä rasvasta ja samalla hikoilulla hieman kiinteyttää kroppaa hankkimalla hieman lisää lihasta luiden ympärille.

Lähdin kokeilemaan ohjelmaa ajatuksella, jotta kaikkea voi kokeilla ja mikäli ei toimi tai ei sovi minulle niin homman voi lopettaa kesken ja jatkaa vanhalla totutulla tavalla touhuamista. Tutustuttuani prosessin materiaaliin, heräsi mielessäni kysymyksiä liittyen lähinnä ruokailuun ja treenien määrään.

Tutustuessani treenimäärään tuntui oudolta harjoitella vain kolme kertaa viikossa. TV on tulvillaan ohjelmia joissa treenataan aamut illat ilman lepopäiviä PT:n karjuessa vieressä kannustuksia ja rohkaisten vielä useampiin toistoihin.

Ja ruokailu! Ei pikkuannoksia muutaman tunnin välein. Ei edes ohjeita miten riisikakusta saa pihvinkorvikkeen ja helpommin alas nieltävän. Periaatteessa saat syödä mitä vaan!

Vastaukset kysymyksiini ja epäilyihini tulivat prosessin alkuvaiheessa tekemisen kautta kuin itsestään.

==> ANTIIKIN PATSAS OHJELMA, KLIKKAA TÄSTÄ

Treenit sisälsivät kolme osiota: lämmittelyn, lihasvoiman ja kunto-osuuden.

Lämmittelyyn oli hyvä, helppo ja monipuolinen esimerkki materiaaleissa ja jota pystyi halutessaan tekemään vaikka joka kerta. Esimerkki antoi hyvän käsityksen millainen ja miten monipuolinen lämmittely tulee tehdä, jos haluaa varioida omia temppusarjoja lämmittelyyn. Itse pitäydyin ohjelman mukana tulleessa lämmittelyssä lähes joka kerta.

Lihasvoimaosio eteni koko prosessin ajan progressiivisesti kattaen lähes kaikki yli 600 lihasta joita kropasta löytyy. Erityisesti kasvojen yli 50 lihasta joutuvat pinnistelemään joka treenissä irvistyksen, onnistumisen ja hymyn välillä. Ehkä juuri tämän vuoksi ohjelman loppupuolella alkoi olla posket lommolla ja hymy herkemmässä kuin ennen.

Kunto-osiolla otettiin ukosta loputkin mehut pihalle jokaisen treenin päätteeksi. Kunto-osio perustui selkeästi CrossFit tyyppiseen harjoitteluun, kuten tässä ohjelmassa kaikki muukin salilla tehty liikunta. Kunto-osio mahdollisti päivän ohjelman mukaisen kuntoharjoitteen vaihtamisen CrossFit salin päivän WODiin. Pitäydyin kuitenkin itse koko prosessin ajan ohjelman mukaisissa harjoitteissa.

Kroppani kertoi vastauksen kysymykseeni ja hämmästelyyni treenimäärästä. Yli puolen vuosisadan ikäiset lihakseni eivät millään olisi ehtineet palautua treeneistä, jos niitä olisi ollut enemmän kuin kolmesti viikossa. Jo ohjelman mukainen määrä pakotti minut tekemään palauttavia harjoitteita ja säännöllistä lihashuoltoa, mikä oli vain erinomainen asia oppia ja ottaa tavaksi jatkoa ajatellen. Progressiiviseen etenemiseen kolme treeniä viikossa oli todellakin riittävä. Ohjelman mukainen itsensä haastaminen toimi erinomaisesti ja oli rakennettu sopivin edistysaskelein – ainakin minun kokemukseni mukaan.

antiikin patsas

Minä itse Antiikin Patsaan kimpussa talvella 2017. 106kg iso-Markku liikkuu.

Muutama esimerkki lihasvoimaosion vaikutuksista:

Ennen prosessin aloitusta sain yhden raakaleuan kiskottua ylös 2,5 kg lisäpainolla. Nyt haarojen välissä keikkuu 22,5 kg kettingissä kolisten, ukon noustessa kurkkimaan tangon yli.

Dippi ennen ohjelmaa oli lähinnä lujaa alas tulevan romahduksen jarruttelua, ettei lähde olkapäät sijoiltaan. Nyt voin hymyillen tehdä kymmenen toistoa putkeen.

Ruokaosiossa tein hieman omalaatuisen ratkaisun, joka ei ollut ihan ohjelman mukainen.  Kuten alussa mainitsin, olisin voinut syödä mitä vaan.  Mutta, ruoka olisi pitänyt laskea ja laskennan takia päätin syödä vain kerran päivässä. Ohjelman aineiston mukana tuli kylläkin tehtävää helpottava ja sen mahdollistava laskuri. Laskuri kertoi, paljonko päivässä voi mussuttaa rasvoja, kaloreita, proteiineja jne. Eli syö mitä syöt, kunhan saat riittävät ravinnot etkä ylitä sallittuja lukemia.

Itse ruokailen päivittäin buffet tyyppisissä lounaspaikoissa. Kaikkien eri ruoka-ainesten mittaaminen olisi ollut hieman hankalaa. Ei toki mahdotonta, jos kantaa tarjottimella omaa pikku keittiövaakaa. Näin ollen päädyin ratkaisuun joka osoittautui minulle toimivaksi tavaksi: söin vain lounaan. En aamiaista, en välipaloja, en päivällistä enkä edes illallista. Lounaan lisäksi nautin pienen palautusjuoman treenien jälkeen.

Mitä vaikutuksia pelkän lounaan nauttiminen toi tullessaan:

Ruokailuni monipuolistui huomattavasti. Pyrin aina syömään aivan kaikkea mitä tarjolla oli. Yhden lounaan sisällöksi muodostui runsas iso lautasellinen salaattia ja ruisleipää sen seurana. Toinen kukkupäinen lautasellinen lämpimiä ruokia, jossa usein oli samana päivänä lihaa, kanaa ja kalaa. Jälkiruuan otin lähes aina salaattipuolelta, koska olen suuri melonien ystävä ja niitä oli kiitettävän usein tarjolla. Ruokajuomana käytin rasvatonta piimää tai maitoa. Myös lounaaseen käyttämäni aika piteni huomattavasti. Olen ohjelman myötä oppinut syömään hitaasti nauttien ja pitäen pieniä taukojakin, jotta saan varmasti syötyä mahdollisimman paljon yhden ruokailuni aikana. Minusta myös rauhallisuus syömisessä on hyve ja jonka oppimisesta olen kiitollinen ja aion jatkaa sitä tulevaisuudessakin.

Kaikkia kuitenkin kiinnostaa aina raha. Mainitsen siitäkin muutaman sanan. Ohjelman rahallinen vaikutus oli minun kannaltani positiivinen. Ohjelma itsessään on kertamaksu periaatteella ja ohjelman aikana ei lisäkustannuksia itse ohjelmasta ja sen suorittamisesta muodostu. Menoja, verrattuna aikaisempaan, minulle tuli lähinnä vitamiinien hankinnoista. Ne olivat kuitenkin lähinnä muodollisia kuluja ja jotka eivät minkään laskutavan mukaan ylitä päivää kohti edes euroa.

Ohjelman harjoituksia voi suorittaa haluamassaan paikassa. Harjoituspaikan kuukausimaksu oli tietenkin kulu, joka minullekin tuli, mutta se ei poikennut aikaisemmasta. Jatkoin harjoitteluani ohjelman osalta kuten ennenkin, kylläkin CrossFit salilla, jolloin kuukausimaksuun sisältyy myös opastusta ja apua tekniikoissa.

No, mikä sitten oli positiivista rahallisesti? Vain lounas päivittäin! Eli ohjelmaa aloittaessani kaikki kotiin kannetut ruokaostokset loppuivat kuin seinään eikä normaali buffet lounas paljon kympistä suuntaan tai toiseen heitellyt. Minulle se muodosti huomattavan säästön. Aikaisemmin söin myös buffet lounaan, mutta sen lisäksi myös aamiaisen, välipalat, illallisen ja usein jotain pientä iltapalaakin.

Minä itse tekemässä voimaharjoituksia ohjelman aikana.

Jotain negatiivista

Ainahan kaikissa asioissa on myös jotain negatiivista. Tähän ohjelmaan liittyvät tai siitä johtuvat negatiiviset asiat ovat mielestäni asiakaskohtaisia. Niin ainakin itse koin ohjelman kokonaisuuden ja kaiken siihen liittyvän aineiston ja tekemisen.

Minulle ainoana negatiivisena asiana ohjelman aikana oli yksin tekeminen. Olin aikaisemmin tottunut tekemään päivän WODit ryhmän mukana ja jälkeenpäin kirjaamaan tuloksiani ja tuntemuksiani WODconnect-ohjelmaan. Kyseisestä ohjelmasta oli myös mukavaa lukea toisten ajatukset ja kommentit päivän treeneistä. Antiikin Patsaan aikana olin tavallaan ulkopuolinen salilla. Mutta kuten mainitsin, tämä fiilis on yksilöllistä ja jollain toisella se voi olla jopa positiivinen kokemus.

Ohjelman vaikutus

Ohjelman vaikutukset minuun oli huomattavat. Varmaan kuvat kertoisivat enemmän kuin tuhat sanaa, mutta koska en kuviani julkaise, niin muutama sana riittäköön.

Kokonaispainoni putosi ohjelman aikana noin 8 %. Tunnen itseni myös huomattavasti virkeämmäksi ja kunto on noussut kohisten ja puhisten. Ohjelmaan kuuluu harjoitteita, joista voi jopa hieman arvioida kunnon ja lihasvoiman kasvua ja kehitystä.

Mikäli aiot haastaa itsesi tämän hauskan ja hyödyllisen ohjelman kanssa joskus tulevaisuudessa, kehotan kuitenkin pitämään treeneissä maltin ja tekniikat mielessä. Kuten aikaisemmin jo mainitsin, tein ohjelman harjoitukset CrossFit salilla Naantalissa. Siellä oli ja on kaikki tarvittavat laitteet ja fasiliteetit. Mutta niitäkin tärkeämpänä pidin ammattimaista opastusta eri liikkeiden oikeaoppiseen suorittamiseen ja puhtaiden tekniikoiden oppimiseen. Opastus mahdollisti ohjelman läpiviennin yhdeksässä viikossa ilman tapaturmia, lihas- sekä nivelvaurioita ja harrastuksen jatkumisen pitkällä tähtäimellä.

Yhteenvetona kokemukseni perusteella vain todeta, että homma toimii! Mikäli ohjelman mukaista harjoittelua ja ruokailua jatkaa hamaan tappiin – mikä on täysin mahdollista – ei voi todennäköisesti välttyä kropan muuttumiselta Antiikin patsaan näköiseksi. Itse aion jatkaa ruokailua, kuten totuin tekemään ohjelman aikana, sillä se tuntui sopivan minulle. Harjoitusten osalta mukautan tekemiseni CrossFit salin ohjelmiin. Lisään treenipäiviin joko voima- tai kunto-osion, riippuen siitä mikä päivän WODina kulloinkin on.

Lämpimät kiitokset Naantalin CrossFit salin bootcampin ja crossfitin porukoille sekä vetäjille, jotka annoitte minun touhuta omia hommiani omien treenienne aikana. Kiitos teille myös motivaatiosta ja kannustuksesta, jota annoitte minulle erittäin kovan oman tekemisenne välityksellä. Siinä ei voinut ukko oikein lepsuilla, kun ympärillä tehtiin koko ajan tosissaan harjoituksia mitään säästelemättä.

Omasta puolestani ja kokemukseeni perustuen, en voi kuin suositella ohjelmaa.

==> ANTIIKIN PATSAS OHJELMA, KLIKKAA TÄSTÄ