CrossFit muodonmuutos – Miten Pia on muuttunut ja mitä hänelle kuuluu noin vuosi edellisestä päivityksestä? Annetaan Pian kertoa itse.

Vuosi sitten olin hyvää vauhtia koukuttumassa crossfittiin. Toisaalta kaipasin lisäpotkua ja tavoitteellistamista oman kunnon kohottamiseen ja niin lähdin 4 kk ravintovalmennusprojektiin Kimmon kanssa, samalla kun yritin juurruttaa kolme viikkotreeniä kiireiseen arkiaikatauluun. Olin jo tajunnut että crossfit on minulle se oikea liikuntamuoto, mutta treenien laittaminen monen muun tekemisen edelle oli vielä alkutekijöissään. Ravintovalmennukseen lähdin ehkä hieman kevyestikin, ajatuksella ”tätä en ole vielä kokeillut”, mutta uskoen sen antavan ainakin jotain apua  – ja kokonaisuus on kyllä antanut valtavasti enemmän kuin uskoinkaan!

Nyt vuotta myöhemmin, painan melkein 9 kiloa vähemmän, senttejä on lähtenyt esim. vyötäröltä 8 cm ja lantiolta 5 cm sekä kunto on aivan eri luokkaa. Vaatteet ovat pari kokoa pienempiä kuin reilu vuosi sitten, peilikuva näyttää taas ”vanhalta tutulta” mutta toisaalta myös kovinkin uudelta – näen esimerkiksi itsessäni lihaksia joita minulla ei ole koskaan ollut. On ollut mielenkiintoista huomata että esimerkiksi housut, joita olen käyttänyt noin 4 vuotta sitten (kun viimeksi painoin tämän verran), ovatkin nyt vyötäröltä löysät – kroppa on muuttanut muotoaan aika lailla.

Astmaatikkona huomaan kuinka hapenottokykyni on parantunut: vielä vuosi sitten olin läkähtyä tiettyihin treeneihin ja nyt jaksan ne jo kohtuullisen hyvin. Tunnen itseni selkeästi vahvemmaksi ja raudat treeneissä useimmiten myös todistaa sen. Kun lähtee liikkeelle nollasta liikunnan suhteen, on tietysti ollut helppoa nähdä jatkuvaa kehittymistä ja vaikka tiedän että ns. hyvään kuntoon on ehdottomasti vielä matkaa, olen ylpeä ja tyytyväinen jo tästäkin tilanteesta. Nyt kun tuplanaruhypyt (lue: naru menee kaksi kertaa jalkojen ali ilmalennon aikana) kulkevat edes hetkittäin, uutena pakkomielteenä ja tämän vuoden ykköstavoitteena treeneissä minulle on raakaleuka (lue: ns armeijaleuka, kropasta ei oteta vauhtia). Tuntuu vielä hurjalta, mutta vahva usko on siihen että se onnistuu….

crossfit muodonmuutos

CrossFit muodonmuutos käynnissä jouluna 2017.

Ravintovalmennuksen yksinkertaisuus on ollut avain siihen että asiat ovat jääneet helposti arkeen. Esimerkiksi, aiemmin en syönyt arkena aamupalaa lainkaan, nykyään syön tyytyväisenä 5-6 kertaa viikossa aamusmoothien, joka oli ravintovalmennuksen ensimmäisiä uusia juttuja kohdallani. Muutenkin järkevän ruokavalion kulmakivet ovat jo selkäytimessä ja nyt kun en enää sinänsä halua pudottaa painoa, on ollut tosi helppoa palauttaa itseään ns. ruotuun esimerkiksi joululoman herkuttelujen jälkeen. Kokonaisuudessaan syön edelleen ehkä 75% ajasta Kimmon kanssa läpikäytyjen perussääntöjen mukaan.  Jotta arki olisi helpompaa, yritämme kotona tehdä sunnuntaisin parin päivän ruuat alkuviikon kiirettä taltuttamaan, ja muutenkin suunnitella ruokailuja aiempaa enemmän, niin että jääkaapissa olisi aina esim. kasviksia tarpeeksi. Yksittäisistä elementeistä iltapäivän välipalan mukaan ottaminen /mielessä pitäminen on vieläkin opeteltava asia, jonka kanssa jumppaan arjessa välillä aika laillakin, mutta senkin uskon vakiintuvan vähitellen paremmin paikalleen. Synkimmän talvikaamoksen aikainen makeanhimo on ollut vaikea selätettävä mutta nyt näen taas valoa tunnelin päässä ja toivon että tänä vuonna pääsisin eroon kahvinmakeutussokerista, josta Kimmo ansiokkaasti minua aaaaaaina muistutti…. ?

Olen aina ollut perfektionismiin ja suorittamiseen taipuvainen. Vaara sortua noihin molempiin synteihin on kyllä minulle läsnä koko ajan, tällaiseen elämänmuutokseen liittyen ja crossfitin maailmaan hurahtaneena. Kun treeneissä oma tulos jää alle omien odotusten (tai kavereiden tulosten), saattaa kiukuttaa oma tekeminen. Kun en aina ehdi esim. liikkuvan asiakastyön tai lasten kuskausten takia treeneihin kolmea kertaa viikossa, meinaa ahdistaa pahasti. Kun olen tehnyt hyvää ruokaa tai leiponut ja useampana peräkkäisenä päivänä syönyt enemmän herkkulinjalla kuin ns. järkevästi, minulla on selkeästi huono omatunto. Tässäkin on ehkä yksi tämän vuoden tavoite: olla armollinen itselleen ja muistaa aina että kokonaisuus ratkaisee. Ei se onko treenejä jossain kuukaudessa 9 vai 12, tai söinkö viime viikolla pizzaa kahtenakin päivänä – vaan se että tiedän ja tiedostan mitä syömällä voin ja jaksan parhaiten pitemmällä aikavälillä ja miten haluan fyysisen kuntoni kehittyvän esim. tämän vuoden aikana. Treenaan vain itseäni varten ja itsensä vertaileminen muihin on typerää, jokaisella kun on omat lähtökohdat ja oma kuntotasonsa. Tiedän etten aio enää luopua jo tähän mennessä kehittyneistä lihaksista tai uudesta peilikuvasta, en aamusmoothiesta tai ruokien suunnittelusta – koska voin nyt niin paljon paremmin kuin ennen. Parempi fyysinen kunto näkyy myös sisäisessä olotilassa: lapset ja mies ovat todenneet että olen rauhallisempi kuin ennen ja tiedostan sen itsekin, jotain on muuttunut. Uskoisin että treenaamisen luonne kasvattaa olematonta kärsivällisyyttäni vähitellen ja ruokavalion mukanaan tuoma vireystilan kasvu parantaa elämänlaatua kokonaisuudessaan. Tämä on ollut hieno matka jo tähän asti, iso kiitos avusta ja tsempistä Markulle ja Kimmolle – ja hommathan jatkuvat edelleen, koska ajattelin olla viisikymppisenä vielä timmimmässä kunnossa kuin nyt 44-vuotiaana!

CrossFit muodonmuutos -tekstin kirjoittanut Pia. Hän käy treenaamassa CrossFit Naantalissa, joka on myös Ruokatauon sali.