Mites suunnitelmat edistyvät? Oletko saanut treeniä alle ja päässyt eteenpäin? Lähestyykö tavoitteesi? Toivon niin. No tänään Naantalissa aurinko paistaa ja kevät 2020 näyttää tulevan nyt jo. Ruokkis valmistautuu kiireiseen kevääseen kovaa vauhtia ja miehistömme taistelee.

Tänään paukku kaukaa menneisyydestä. Kirjoitin tämän tekstin vuosia ennen Ruokataukoa, vuosia ennen ensimmäistä saliani ja julkaisin tämän tekstin privaattiblogissani melkein 10 vuotta sitten. Materiaalit ovat edelleen täyttä timanttia, joten tehdään repost! Korjasin runsaat kirosanat pois ja pientä viilausta kieliasuun. Lol. ?

Ajattelin vähän tilittää taas. Ootko koskaan funtsinut miksi osa ihmisistä pääsee hyvään kondikseen ja saavuttaa tavoitteensa,  ja miksi osa ei tunnu pääsevän puusta pidemmälle?

Mä olen! Kuuluu työnkuvaan! Kasasin tästä vielä 6-kohdan listankin. Se hyvä puoli näissä jutuissa on, että olen testannut & nähnyt nämä kaikki käytännössä. Joten periaatteessa sinun ei tarvitse muuta kuin lukea, ottaa opiksesi ja laittaa asiaat käytäntöön.

Kondikseen tapa 1# – Määritä TAVOITE

Jos olet epämääräinen tavoitteissasi, homma menee todella vaikeaksi. Esimerkiksi: ”Mä haluan laihtua vähän!” tai sano taksikuskille: ”Aja johonkin!”. Siis mitä ihmettä?! Tarvitsemme SUUNNAN/PÄÄMÄÄRÄN/TAVOITTEEN!!

Haluan laihtua 12kg ennen juhannusta 2020!”. No niin nyt alkaa kuulostamaan paremmalta. Nyt on TAVOITE asetettu ja homma on selkeä!

Kondikseen tapa 2# – Luo safkasuunnitelma jokaiseen tilanteeseen

Se on ikäänkuin sinun ”JOS” jotain tapahtuu, niin ”SITTEN” -suunnitelma.

JOS olet ravintolassa syömässä ja frendit tilaa isot jälkkärit, SITTEN sinä tilaat vaikka ison kupin teetä. JOS sillä surkealla huoltoasemalla ei ole muuta kuin kuivia hiilarimössöleipiä hyllyssä, SITTEN sinä ostat pullon vettä ja jatkat seuraavalle huoltoasemalle. JOS jotain on päin honkia, SITTEN sinä reagoit siihen oikealla tavalla. Suunnitelman avulla olet varautunut tilanteeseen kuin tilanteeseen, etkä retkahda mihinkään turhaan.

Kondikseen tapa 3# – Seuraa kehitystä

Sinun pitää seurata kehitystä. En nyt tarkoita, että orjallisesti ja pilkuntarkasti kyttäät kaikkea, mutta jotain sinne päin.

Suosittelen tekemään pari asiaa. Punnitse vaikka itsesi kerran viikossa (itsesi punnitseminen 100 kertaa päivässä on jo ihan pimeetä touhua enkä aio edes mennä siihen enempää) tai kiskaise jalkaasi aikaisemmin pieneksi jääneitä kledjuja ja ”fiilistele” miltä ne tuntuu päällä. Kirjaa kehitys ylös johonkin vihkoon tai Exceliin tms. Tulet itse sokeaksi muutokselle, sen takia on hyvä pitää kirjaa tapahtumista. Vihko ei valehtele, mittanauha ei valehtele, Excel ei valehtele.

Kondikseen tapa 4# – Ole realistinen ja aseta tavoitteet pitkälle

Hyväksy se tosiasia, että kondikseen pääseminen ei ole helppoa. Siinä on ylä- ja alamäkiä. Jos sinulla on tähtäimet asetettu riittävän pitkälle, se auttaa sinua pitämään oikean asenteen ja auttaa ylittämään hankalat esteet. 2 viikon pussikeittokuuri on ihan yhtä tyhjän kanssa. Aseta tavoitteet mielummin 6kk päähän, liiku ja syö oikein niin johan alkaa tapahtumaan!

Kondikseen tapa 5# – Rankaise ja palkitse itseäsi

Elämässä kun voitat jotain, ainahan siitä saa jotain palkinnoksi? Ja jos otat selkääsi, kyllähän siitä jotain seuraamuksia tulee? Joten… palkitse itseäsi kun saavutat asettamiasi välitavoitteita ja taas jos missaat tavoitteet, rankaise itseäsi tekemällä jotain mitä inhoat. Osta se tyylikäs takki/kengät/kello/laukku/mikälie kun saat välitavoitteet kiinni. Tai söit tällä viikolla ihan päin honkia ja tiedät sen! Noh sitten perjantai-illan mättö jää väliin, käyt tekemässä kovan intervallitreenin ulkona ja yrität ensi viikolla uudestaan.

Ilman PORKKANAA tai KEPPIÄ ei ole MITÄÄN! Ei motivaatiota menestyä eikä pelkoa epäonnistumisesta. Muuta pelisi säännöt heti. Kunnolla ruoskaa jos mokaat ja kunnon palkinnot kun homma toimii!

Kondikseen tapa 6# – Syöminen auttaa liikkumaan oikein

Olen melkoisen monta kertaa kuullut tämän saman tarinan: ”Liikun 5-7 kertaa viikossa ja haluan laihtua!” Minun mielipide: pelkästään liikkumalla on erittäin vaikea laihduttaa, varsinkin jos liikut todella ankarasti ja pakkomielteisesti. Se saa sinut turhautumaan ja tappaa motivaation. Sen jälkeen tavoitteesi karkaavat yhä kauemmaksi. Oravanpyörä lähtee pyörimään. Onko se terveellistä? Tekeekö se sinusta paremman näköisen? Kestääkö se ikuisesti? Kyllä hiljasta on.

Jos et syö oikein, ei mikään määrä treeniä muokkaa sinun kehosta hyvännäköistä.

Syöminen saa sinut voimaan hyvin, tunnet olosi erinomaiseksi – kun olo on hyvä, haluat myös treenata tuloksekkaasti – kun nämä tapahtuvat samaan aikaan, et vain tunne oloa hyväksesi, alat myös näyttämään siltä!

Markku