Lauantaina edessä oli aikainen herätys, sillä Urheilupuiston yläkentällä tuli olla paikalla jo kello 7:45 kilpailijakokouksessa. Kroppa oli kauttaaltaan väsynyt jo edellisen päivän suorituksista ja edessä olisi pitkä päivä ja viisi lajia. Kilpailijakokouksessa käytiin läpi lajien 3-6 flow ja standardit, minkä jälkeen aloimme valmistautua päivän kisoihin. Lauantain kisalajit käytiin kymmenen hengen ryhmissä, jotka oli jaoteltu perjantain tulosten mukaan. Olin perjantain jälkeen sijalla 4/40, joten olin lajit 3-6 sijoitettuna kuumaan ryhmään eli viimeiseen erään.

Laji 3:

2-2-2-3min AMRAP

ensin:

10 Burpee to target

10 TTB (varpaat tankoon)

sitten

50kg sandbag clean (hiekkasäkki maasta rinnalle) 30x for time

(Jokaisen 2min AMRAP välissä pakotettu 1min lepo)

Laji kolme oli todella mielenkiintoinen ja harvemmin kilpailuissa nähty formaatti. Lajin tarkoituksena oli siis saada mahdollisimman nopeasti 30x 50kg hiekkasäkki rinnalle, jonka jälkeen juosta maaliin. Hiekkasäkkiä siirrettiin viiden toiston välein eteenpäin kentällä seuraavaan suoritusruutuun. Jokaisen 2min (tai 3min) intervallin alussa piti tehdä vaadittavat burpeet ja ttb:t, jotta sai edetä tekemään hiekkasäkkinostoja. Ensimmäisellä kierroksella tein burpeet ja ttb:t nopeasti ja taisin edetä kärjessä hiekkasäkkinostoihin. Sain ensimmäisen 2min aikana suoritettua 16kpl hiekkasäkkinostoja. Minuutin lepo hupeni aivan liian äkkiä ja seuraavan 2min intervallin aikana olin jo aivan katki. Alun liian kova vauhti kostautui, mutta sain silti taisteltua 2min aikana vaadittujen burpeiden ja ttb:n jälkeen 10kpl hiekkasäkkinostoja. Kolmannelle intervallille minulle jäi siis ainoastaan 4kpl hiekkasäkkinostoja, joten tiesin pääseväni maaliin seuraavan intervallin aikana, eikä minun tarvinnut tehdä viimeistä 3min intervallia. Loppuaikani oli lopulta 7:32 (tauot laskettiin aikaan) ja loppusijoitukseni lajissa oli 14/40.

turun tuomiopäivä

Laji 4:

1RM max clean ladder

Laji 4 oli minulle tiedostetusti heikoin laji. En koe olevani teknisesti huono painonnostaja, mutta voimatasoni eivät ole vielä riittävän hyvällä tasolla. Laji eteni seuraavasti: kentällä oli nostolavat 70, 80, 90, 100, 110, 115, 120, 125, 130 ja 135kg (viimeisellä lavalla sai lisätä halutessaan painoa). Kentälle mentiin järjestyksessä yksitellen ja edettiin lava kerrallaan eteenpäin. Kilpailijalla oli merkistä 30sek aikaa suorittaa hyväksytty nosto, jonka jälkeen merkistä 15sek aikaa siirtyä seuraavalle lavalle, mikäli nosti hyväksytysti edellisen painon. Tätä toistettiin niin kauan, kunnes ei saanut painoa nostettua tai nosti viimeisellä lavalla hyväksytyn noston.

Kisoihin lähdettäessä oma ennätykseni rinnalle vedossa oli 107kg. Minulla oli siis vain yksi tavoite: saada 110kg tanko vedettyä rinnalle. Lämmittelyalueella nostin 105kg suhteellisen helposti, joten minulla oli kova luotto itseeni. 70-90kg nostot olivat minulle helppoja. 100kg lavalla siirtyessäni minun oli tehtävä kilpailijana taktinen päätös. Mikäli monta kilpailijaa jäivät samaan tulokseen nostoissa, parhaan sijoituksen sai se joka nosti viimeisen onnistuneen noston nopeimmin annetun merkin jälkeen. Koska tiesin 110kg noston olevan minulle epävarma, olin tehnyt päätöksen että nostan 100kg noston riskillä heti äänimerkin piipattua, jotta olisin nopein 100kg nostaja. Nosto onnistuikin hyvin ja nopeasti. 110kg nosto jäi minulta hurjan kannustuksenkin saattelemana vain yritykseksi. Ehdin yrittämään painoa kaksi kertaa 30sek aikana, mutta molemmilla kerroilla nosto jäi hyvin pienestä kiinni, eikä onnistunut. Nähtyäni 110kg nostoni videolta minua harmittaa todella paljon ettei paino jäänyt ylös. Tanko nousi aivan riittävän ylös nostossa, mutta en saanut käsiäni tarpeeksi nopeasti käännettyä ja painopiste karkasi liiaksi eteen. Pienoisena pettymyksenä 100kg jäi siis minulla tulokseksi. Taktinen pelini kuitenkin onnistui ja olin nopein seitsemästä 100kg nostaneesta urheilijasta. Tämä säästi minulta monta pistettä tulostaululla. Loppusijoitukseni lajissa oli 28/40.

Yhdistelmälaji 5 & 6:

Laji 5:

100x tuplanaruhyppy

50x Wall ball 9kg

25x leuka

Time limit 5min

Lajin 5 jälkeen 2min tauko, jonka jälkeen

Laji 6:

15x Tempaus 55kg

15x Clean&jerk 55kg (Rinnalleveto ja työntö)

jonka jälkeen kilpailualueen matka askelkyykkyä 55kg tanko eturäkissä.

Time limit 5min.

Laji 5 oli ennakkoon yksi mieleisimmistä lajeista kisoissa minulle. Tuplajumalat kuitenkin nauroivat minulle tuona synkkänä hetkenä ja lajista tuli suurin alisuoritukseni koko kisoissa. Laji 5 aloitettiin 100x tuplanaruhypyillä. Tuplat kulkevat minulla boxilla yleensä erittäin hyvin, mutta nyt ne takkusivat pahasti. Kaikki keksimäni syyt hyppyjen kulkemattomuudelle ovat tietenkin tekosyitä, mutta koska kyseessä on hyvin tekninen ja herkkä liike halusin käydä päässäni läpi syyt hyppyjen epäonnistumiselle.  Hypyt suoritettiin kumimatolla, joka oli hyvin pieni. Boxilla hypimme betonilla joka on liukas ja nopea alusta. Kumimatto ei ole yhtä liukas, joten se hidastaa narun liikettä hieman enemmän kuin betoni. Lisäksi kilpailuissa soitettiin musiikkia ja yleisö kannusti kovaäänisesti. Tästä syystä minun oli vaikea kuulla oman naruni ääntä, mikä vaikeutti hyppyjen rytmiä. Rytmi on mielestäni tärkein yksittäinen osa-alue hyppyjen onnistumiselle. Kolmantena syynä oli kahden ensimmäisen syyn aiheuttama turhautuminen. Sain lopulta taisteltua naruhypyt alta pois, jonka jälkeen loppulaji olikin pelkkää luukutusta. 50x wallballit jaotin 30-10-10 sarjoihin lyhyillä tauoilla ja 25xleuat 10-10-5. Olin lopulta tuplien takia oman eräni viimeinen, mutta pääsin maaliin aikarajan puitteissa ajassa 4:35. Loppusijoitus lajissa 5 oli 23/40.

Kahden minuutin tauko lajien 5 ja 6 välissä oli täysin mitätön. Sykkeeni oli todella korkea vielä lajin 6 alkaessa ja laji 6 oli yksittäisenä lajina tästä syystä ehkä koko viikonlopun raskain. 15x tempaus 55kg painolla olisi lähes jokaiselle kilpailleelle urheilijalle helppo nakki tuoreeltaan, mutta nyt vaikutti siltä, että kaikki kamppailivat tangon kanssa. Tempaukset olivat raskaita ja ne etenivät hitaasti. Päästyäni clean&jerkeihin olin jo niin puhki, että 15 suoritusta tuntui ikuisuudelta. Sain rivetyönnöt valmiiksi noin 30 sekuntia ennen aikarajaa ja olin valmis luovuttamaan askelkyykkykävelyn kokonaan. Kenttä oli jaoteltu ruudukoihin, joista jokainen merkitsi yhtä suoritusta askelkyykkykävelyssä. Hienon kannustuksen saattelemana pääsin vielä tankoon kiinni ennen aikarajaa ja sain suoritettua yhden ruudun mitan askelkyykkykävelyä ennen 5 minuutin aikarajaa. Loppusijoitukseni lajissa 6 oli 18/40.

Finaalilaji julkistettiin vasta lajin 6 suorittamisen jälkeen. Aikaisemmin oli ilmoitettu, että finaalissa olisi köysikiipeilyä ja se sopi minulle mainiosti. Finaali sisälsi lopulta kaksi muutakin liikettä ja ne olivat minulle epäonnekkaat.

Laji 7, Finaali:

20cal Xebex air bike

20x käsipainothruster 2×22,5kg

3x köysikiipeily

Time limit 5min.

Finaalilaji oli siis edessä ja olin fyysisesti ja henkisesti itsekin aivan finaalissa. Lisäksi finaalilaji oli minulle täysi mysteeri. Omalla boxillamme ei ole ilmavastuspyörää, ja tämä teki lajin minulle todella haastavaksi koska en tiennyt mikä vaikutus sillä olisi minun sykkeeseeni lajin alussa. Toinen liike, käsipainothruster, on ollut koko CrossFit -urani aikana minulle varmastikin suurin inhokki.

Xebex ei onneksi ollut lopulta minulle suuri haaste. Poljin 20cal melko nopeasti ja syke pysyi maltillisella tasolla. Thrusterit olivat minulle odotetusti todella vaikeita. Alaselkäni oli jo niin väsynyt, että suoritin thrusterit painonnostovyön avustamana säästääkseni selkääni. Tein thrusterit 5-5-4-3-3 jaotuksella ja se maksoi minulle monta sijoitusta erässä. Köysikiipeily sujui minulta normaalin hyvin ja sain vielä mukavan loppukirikamppailun toisen kilpailijan kanssa juostessamme maaliin. Olin maalissa ajassa 3:32 ja loppusijoitukseni lajissa oli 24/40.

Loppuyhteenveto:

Loppusijoitukseni kokonaiskilpailussa oli 16/40. Olen suoritukseeni erittäin tyytyväinen. Olihan kyseessä ensimmäiset kilpailuni. Kuten jo alussa vihjailin, kyseessä ei ollutkaan matalan tason kilpailu vaan vähintäänkin keskitason kilpailu. Miesten avoimen sarjan kilpailun voitti Matias Salmela, joka nähdään tänä vuonna myöhemmin Espoossa Unbroken -kisassa joka on yksi kovatasoisimmista kisoista Suomessa. Kisoissa oli tämän lisäksi mukana mm. useita Karjalan kovin -kisoissa kilpailleita urheilijoita ja Suomen todennäköisesti paras masters-sarjan (+35v) urheilija. Avoimen sarjan kilpailijoista vain kourallinen oli ensimmäistä kertaa kisaamassa. Kilpailun tasokkuus oli kuitenkin vain positiivinen asia. Oli todella mahtava kilpailla itseään huomattavasti tasokkaampien kilpailijoiden joukossa ja oppia heiltä asioita kisakentällä ja varsinkin lämmittelyalueella. Nyt minulla on todella hyvä kuva siitä, mitä osa-alueita minun tulee kehittää CrossFit -urheilijana päästäkseni eteenpäin tavoitteissani.

Kilpailijoiden keskuudessa oli loistava yhteishenki ja CrossFit -yhteisö Suomessa vaikuttaa olevan todella loistava. Vielä on pakko mainita että sain lämmittelyalueella vinkkejä liikesuorituksiin myös vaatimattomasti Suomen ykkösurheilijalta Jonne Koskelta, joka vaikutti hänkin erittäin mukavalta ja avoimelta persoonalta. Kisaaminen oli todella raskasta, mutta samalla palkitsevaa ja kivaa. Tuskinpa tämä jäi minulle viimeiseksi kilpailuksi.

Turun Tuomiopäivän tulevaisuus:

Kyseessä oli siis ensimmäinen iso ja virallinen toiminnallisen harjoittelun kisa Turun alueella. Järjestelyt olivat ensiluokkaiset ja kilpailu oli todella onnistunut. Kokeneet kilpailijat olivat todella tyytyväisiä järjestelyihin ja kilpailuun, joten on odotettavissa että kilpailu on tulevaisuudessa todella haluttu. Tänä vuonna kilpailujen promootio onnistui niin hyvin että kilpailun ja osallistujien taso yllätti jopa järjestäjät. Lauantaina yläkentällä oli järjestäjän arvion mukaan lipun ostaneita katsojia yhteensä yli 1000. Tämä on aivan käsittämätön määrä kun ajatellaan, että kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa. CrossFitin suosio on Turussa ja muualla Suomessa selvästi edelleen kasvussa ja urheilulajina kiinnostava, huolimatta maailmanlaajuisesta käynnissä olevasta muutostilasta.

Kisat tullaan aivan varmasti järjestämään ensi vuonna uudestaan ja onnistuneen tapahtuman takia kilpailu tulee olemaan ensi vuonna todella haluttu. Uskon formaatin muuttuvan ensi vuonna niin, että paikka kilpailuihin on lunastettava karsintojen kautta. Tänä vuonna kilpailijaliput avoimeen sarjaan myytiin loppuun hetkessä, joten ensi vuonna paikkaa kisoihin saa tuskin lunastaa itselleen ilman karsintaa.

Kiitokset:

En olisi voinut kirjoittaa tätä raporttia ilman oman kappaleen omistamista meidän omalle CrossFit Naantalin porukalle.

Haluan erikseen kiittää vaimoani Annamaria, joka uskoi minuun itseäni enemmän ja patisti minut osallistumaan näihin kisoihin.

MUTTA haluan kiittää sydämestäni jokaista teistä, jotka olitte paikan päällä perjantaina ja/tai lauantaina ja teitte kisoista minulle ikimuistoiset! Kannustus ja tunnelma kisoissa teidän ansiostanne oli aivan käsittämätön ja saitte minut antamaan itsestäni 110% joka ikinen kerta kun astelin kisa-areenalle. Meidän porukka ja yhteisö on ylivertainen ja painuitte kyllä varmasti koko kilpailuyleisön ja kaikkien kilpailijoiden mieleen ikiajoiksi. Kannatuksen standardi Turun Tuomiopäivässä on asetettu ja se on KORKEA!!!

Kiitos myös kaikille muille tsemppauksesta ja tuesta kilpailuja ennen ja niiden aikana. Mikäli pystyn palauttamaan saamastani tuesta ja kannatuksesta edes murto-osan takaisin teille valmentaessani ja rehkiessäni treeneissä kanssanne, lupaan että tulemme saavuttamaan tavoitteemme yhdessä nopeammin ja paremmin.

KIITOS!!!

Lauri