En ole koskaan ollut kovin liikunnallinen, mutta epäsäännöllisesti olen jotain ryhmäliikuntaa harrastanut. Koronavuodet kuitenkin lopettivat liikkumisen lähes kokonaan. Etätöiden jälkeen käperryin sohvalle television ääreen suklaalevyn kanssa ja painoa alkoi kertymään lyhyessä ajassa ja jouduin aloittamaan mm. verenpainelääkityksen. Eikä mielikään kovin korkealla ollut. Peilit yritin kiertää kaukaa, näkemäni ei miellyttänyt yhtään.

Työt loppuivat vuoden 2021 viimeisenä päivänä ja mietin, että nyt jos koskaan minulla on hyvä hetki keskittyä vain itseeni ja päätinkin alkaa pitää itsestäni parempaa huolta.

Aloitin liikkumisen ulkoilemalla kävelylenkeillä, kun vielä silloin oli koronarajoitukset voimassa eivätkä ryhmäliikunnat vielä sallittuja. Olin jo tuolloin ilmoittautunut Ruokatauon Aloittelijoiden ryhmään, joka kuulosti silloin juuri minulle sopivalta ryhmältä. Siinä ryhmässä pääsinkin aloittamaan helmikuussa heti koronarajoitusten poistuessa.

Myös ruokatottumuksiani päätin miettiä uudelleen. Heti alussa päätin, etten kiellä itseltäni mitään, en edes sitä suklaata. Huomasin, että kun ei kiellä mitään, niin kaikkea oppii syömään kohtuudellakin. Aloin opettelemaan säännöllistä ateriarytmiä ja pienensin annoskokoja reilusti ottamalla pienemmät lautaset käyttöön. Lopetin myös lähes kokonaan turhan napostelun aterioiden välillä.

Alkuun kärsivällisyyttä piti todellakin opetella, kun tulokset lähtivät niin hitaasti näkymään. Mutta kun vauhtiin pääsi ja uusista ruoka- ja liikkumistavoista tuli lähes jokapäiväisiä, niin jatko onkin sujunut paljon helpommin. Edelleen ”sorrun” välillä ihaniin ravintolaillallisiin tai iltajuhlintaan hyvässä seurassa, mutta sitten taas palataan ruotuun seuraavana päivänä.

”Mistä löysit Bootcampin?”

Facebookissa tuli vastaan mainos Ruokatauossa alkavasta Aloittelijoiden ryhmästä, joka vastasi lähes täysin siihen, millaista liikuntaa olin etsinytkin. Niinpä päätin siihen tarttua.

Aloittelijoiden treenejä oli kaksi kertaa viikossa ja ne kestivät puoli tuntia. Ensimmäisestä treenistä muistan vaan, että olin puolikuollut treenin jälkeen, vaikka treeni oli varmaan ihan oikein mitoitettu ryhmäläisille. Ja muistan ajatelleeni, että kyllä tämä tästä loppuu, puoli tuntia jaksaa miten vaan.

Ja hyvin on jaksettu edelleenkin. En koskaan ole liikkunut yhtä säännöllisesti ja yhtä usein ennen kuin aloitin Ruokatauolla.

”Minkälaisia kokemuksia olet saanut K50 Bootcampistä?”

Toukokuussa siirryin keski-ikäisten ”teiniryhmään”. K50-ryhmä oli jo ollut jonkin aikaa olemassa, mutta hyvin minutkin otettiin mukaan siihen porukkaan. Tässä ryhmässä meille myönnetään välillä ”pieniä kevennyksiä” normaalitreeneihin verrattuna ja erilaisista olkapää- tai polvivammoista kärsiville löytyy aina omat sopivat liikkeet. Tämän ryhmän treeneihin on kiva aina tulla, kun on tuttu porukka mukana treenaamassa. Yhteenkuuluminen, ystävällisyys ja iloinen yhdessäolo kuvastavat hyvin tätä porukkaa.

”Mitä sanoisit keski-ikäiselle naiselle, joka tuskailee oman peilikuvansa kanssa?”

Oman peilikuvansa kanssa tuskailevalle keski-ikäiselle naiselle toivoisin ensisijaisesti armollisuutta ja hyväksyntää omaa kehoa ja peilikuvaa kohtaan, vaikka peilikuva ei aina tässä iässä miellyttäisikään. Mutta jos kuitenkin joitain muutoksia kehossaan haluaa tehdä, kannattaa ehkä etsiä motivaatiota terveyden, jaksamisen ja hyvän olon kautta ennemmin kuin peilikuvan näkymästä.

Jos vielä oma elämäntilannekin on sopivan tasaisessa vaiheessa ilman suurempia ongelmia ja motivaatiota löytyy, niin kyllä, onhan se mahdollista sitä peilikuvaansakin muuttaa – tässäkin iässä. Ja verenpainelääkkeetkin olen saanut nyt unohtaa.

Oletko keski-ikäinen ja kaipaat mielekästä tekemistä? Tule Seijan mukaan K50 Bootcampille? Ilmoittaudu mukaan VIP Bootcampille ensin tästä.

Markku

Personal Trainer | Valmentaja

Kysymykset: markku(at)ruokatauko.fi

markku ja nimikirjoitus