Jos minulta kysyttäisiin suosikkikeittiötä, vastaisin heti kovaan ääneen meksikolainen! Pidän todella paljon texmex-mausteista ja ruuan tulisuudesta. Siihen kun yhdistää vielä tuoreet vihannekset ja raikkaat raaka-aineet, puhutaan todellisesta makunautinnosta.

Texmexiin minun pöydässä kuuluvat luonnollisesti myös tortillat ja niitä tuleekin sitten vedettyä oikein antaumuksella. Minä kuitenkin haluan syödä tuoretta ruokaa ilman säilöntäaineita, joten ruokakaupasta löytyvät vehnätortillat eivät kuulu minun ruokapöytään. Otetaan hieman vertailua esimerkiksi:

tortillat

Yllämainitusta syystä minun keittiössä tortillat tehdään itse alusta alkaen. Tällöin siihen joukkoon ei eksy mitään omituisia säilöntäaineita ja tiedän ainakin mitä laitan suuhuni. Kuka tietää mitä noikin ylläolevat E-koodit tekee suolistolle pitkässä juoksussa, minä en halua niitä elimistööni. Helpottaakseni tortillaurakkaa ostin Amazonista tyttöystävälle lahjan, eli tortillaprässin. Ostin tämän:

Amazonin suoralinkki: Tortillaprässi

tortillaprässiPrässi lähikuvassa:

tortillaprässi-lähikuvaHintaa tuli yhteensä 35 euroa Suomeen toimitettuna lähi-Valintataloon, eli aika edullinen loppujen lopuksi. Halvemmaksi tuli tilata ulkomailta kuin ajaa Turkuun ostamaan. Suomen verkkokaupoista sai ennen joulua prässejä hintaan 40-45 euroa.

Ideana on tehdä taikinapalloista tortillalevyjä painamalla kahvasta, jolloin taikina jää kahden levyn väliin ja puristuu oikeaan kokoon. Tämän jälkeen taikina paistetaan paistinpannulla sopivaksi. Tämä siis teoriassa. Olemme aikaisemmin tehneet tortilloja monta kertaa, mutta olemme itse kaulineet taikinan oikean kokeiseksi. Tämä on teettänyt aina melkoisesti työtä ja yhden tortillaletun kaulintaan on mennyt aikaisemmin noin 2min, tähän päälle 1min30sek paistamista pannulla. Joten odotin melkoisen uteliaana paljonko prässillä pystytään helpottamaan itse kaulimisvaihetta.

Tehdäänpä taikina ensin. Laitetaan 5dl Maseka-maissijauhoja kulhoon.

jauho

Sen jälkeen noin 1tl hyvää suolaa joukkoon.

suola

Ja lopuksi noin 3dl lämmintä vettä joukkoon.

vesi

Sitten kädellä takina painellaan pyöreäksi palloksi. Taikinaa työstetään niin kauan että se ei enää tartu sormiin ja tuntuu hiukan kostealta. Jos ei tunnu, lisää pikkuriikkisen vettä.

vaivausValmis takina näyttää tältä. Tästä ei enää irtoa mitään.

valmis-taikina

Tämän jälkeen taikina paloitellaan 14 yhtä suureksi palaksi. Pyöritä näistä käsien välissä pallot tai pöytää vasten.

Sitten otetaan prässi esiin. Laitetaan minigrip-pussi prässin levyjen kummallekin puolelle, tämä estää taikinan tarttumista prässiin. Olemme huomanneet että minigrip toimii kaikista parhaiten, taikina tarttuu kyllä leivinpaperiin kiinni mutta muoviin ei. Joten suosittelemme sitä. Myös muut takinapalaset odottavat vuoroaan kostutetun liinan alla, näin niiden kosteus ei pääse haihtumaan ja silloin taikinaa on helpompi työstää.

prässi-in-actionYläpuoli prässistä tuodaan paikoilleen ja sen jälkeen kahvasta painetaan alaspäin. Toisella kädellä voi vielä hieman avittaa prässin mekanismiä.

prässi-kiinniJa sitten seuraa välittömästi prässin suurin ongelma. Taikina jää aivan liian paksuksi ja ”pieneksi” prässäyksen jälkeen. Ongelmana on prässin heppoinen puristusvoima ja itse materiaali. Prässi on kevyttä alumiiniä, mikä painalluksen loppuvaiheessa aiheuttaa kuprun itse prässilevyyn. Tästä seurauksena puristusvoima jää liian pieneksi vaikka kahvasta painaisi kuinka paljon tahansa, materiaali yksinkertaisesti ”vääntyy” liikaa.

prässi-aukiNoh, ei hätä tämän näköinen. Otamme kaulimen esiin ja viimeistelemme taikinan lopulliseen muotoon. Prässi yhdistettynä kaulimeen, saamme letun valmistuksesta noin minuutin pois. Eli prässi nopeuttaa oleellisesti valmistusprosessia, vaikka sillä ei saa aivan paistovalmista lettua aikaiseksi.

kaulintaKaulinnan jälkeen taikina pääsee kuumalle paistinpannulle, jossa sitä paistetaan noin 45sek per puoli. Paistoaika +-10 sek, riippuen kuinka rapsakan ja kuinka paljon väriä haluat lettuusi. Meillä levy teholla 5 ja aika tarkkaan 45sek per puoli.

paistoSen jälkeen ei muuta kuin pöytä koreaksi. Myös kaikki muut lisukkeet ovat valmistettu itse, tästä pöydästä ei löydy prosessoitua ruokaa vaan aitoja raaka-aineita ja makuja.

pöytä-koreanaLopullinen tuomio

prässi-arvosteluAnnamme lopulta kaksi tähteä viidestä.

+ Plussat: edullinen, kevyt, pienikokoinen

– Miinukset: heppoinen rakenne, materiaali taipuu käytettäessä, puritusvoima jää liian pieneksi

Suosittelemmeko? Kyllä tällä hommat nopeutuvat, käytämme tätä itse nyt ainakin toistaiseksi. Valurautainen vaihtoehto olisi todennäköisesti parempi. Etsintä jatkukoon.

– Markku

Osta täältä: Amazon (toimitettuna kotiin)

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna