Melkein yhdeksän vuotta sitten sytytimme roihuavan liekin korkealle kukkulalle näyttämään erilaisen suunnan. Halusimme tämän ”majakan” kertovan kanssa-ajattelijoille, että sinä et ole yksin. Yksi iso osa tätä roihuavaa liekkiä ovat olleet aina vapaat painot. Ne ovat se juttu, jolla olemme saaneet asiakkaamme aina erittäin nopeasti kuntoon. Vapaat painot ovat toimineet meillä aina kaikista parhaiten ja ovathan ne paljon monipuolisempia kuin kuntosalikoneet. Kun haluamme mahdollisimman monipuolisen fyysisen iskukyvyn asiakkaallemme, valintamme on aina jokin variaatio vapaista painoista. Moninivel-liikkeet yhdistettynä sopivan haastavaan intensiteettiin tuo monelle ihmiselle elämänsä parhaan kunnon. Toki näkökulmia on moniakin erilaisia, mutta tämä onkin meidän mielipide ja perustuu meidän kokemukseen.

Vapaat Painot Ohjelma – mitä se oikein tarkoittaa?

Ruokatauon maailmassa se käytännössä tarkoittaa voiman hankkimista ja kunnon kohottamista käyttämällä levytankoa näin suoraan sanottuna. Vapaat painot vaativat keskittymistä, tekniikan osaamista, kehohallintaa mutta ne myös auttavat kehon lihaksia liikkumaan oikeassa järjestyksessä. Kun esimerkiksi lähdetään kyykkyyn raudan kanssa, yleensä pienen harjoittelun jälkeen asiakkaamme osaa aktivoida kaikkia lihaksiaan oikeassa järjestyksessä, tämän ansiosta voiman- ja tehontuotto kasvaa samalla. Vapaiden painojen kanssa saamme siis paljon isomman hyödyn.

Käytämme niitä itseasiassa ihan kaikkeen mitä personal trainer -asiakas vain tekee salillamme. Entä sitten jos asiakkaamme liikkuvuus tai kehonhallinta on niin heikkoa, että hän ei pääse esimerkiksi syväkyykkyyn lainkaan? Siihenkin löytyy paljonkin erilaisia keinoja, joilla saamme asiakkaamme suorittamaan vaaditut liikkeet turvallisesti. Samalla kun turvallisuus on taattu, voidaan myös intensiteettiä nostaa vaikka voimatasot tai liikkuvuus olisi erittäin heikkoa. Kaiken tarkoituksena on nostaa rimaa pikkaisen ylemmäksi joka päivä, seuraavana päivänä asiakkaan fysiikka on taas piirun verran kovempi. Treenin pitää aina haastaa, muuten se on hukkaan heitettyä aikaa.

Vapaat painot eivät vain rajoitu pelkästään levytankoon, käytämme myös käsipainoja, kahvakuulia, hiekkasäkkejä, lekaa sekä muita ulkopuolisia kuormia. Voit lukea lisää meidän voimavalmennuksesta täältä. Välineenä voi olla vaikka pihalla oleva traktorin rengas tai painava kivi pihalta. Kaikki luokitellaan vapaiksi painoiksi. Kaikkiin näihin voi törmätä oikeassa elämässä salimme ulkopuolella, joten pyrimme varmistamaan mahdollisimman monipuolisella ärsykkeellä, että asiakkaan fysiikka kattaa nämä kaikki.

Mitä liikkeitä tyypillisesti PT-asiakas tekee kun puhutaan vapaista painoista? Asiakkaamme tekevät yleensä jotain voimanostoon liittyviä liikkeitä. Esimerkiksi kyykystä on aina hyötyä jokapäiväisessä elämässä. Taka-, etu- tai zercher-kyykky ovat tyypillisiä variaatioita, joita teetämme. Kyykyn avulla noustaan sohvalta ylös, noukitaan lattialta esineitä ja noustaan vaikka kokonaan lattialta ylös seisomaan asti. Kyykky on aina läsnä meidän jokaisen elämässä jokaisena päivänä. Kyykky on myös tyypillinen moninivel-liike ja sopii siten erinomaisesti meidän treeniohjelmaan. Kyykyllä myös teemme asiakkaaseen lisää voimaa sekä samalla lisäämme kehonhallintaa. Muita tyypillisiä liikkeitä ovat maastavedot, punnerrusliikkeet sekä näiden yhdistelmät näin lyhyesti sanottuna.

Dani lämittelee vanhalla maksimipainolla...

Vapaat Painot Ohjelma: Dani tekemässä penkkipunnerrusta.

Painonnostoa sitten taas käytämme paljon harvemmin PT-asiakkailla, mutta näitäkin tapauksia on aina silloin tällöin. Jos asiakkaan oma laji vaatii esimerkiksi räjähtävyyttä, silloin käytämme painonnostoa myöskin treeniohjelmassa. Rinnallevedot, työnnöt ja tempaukset ovat yleensä täysin tuntemattomia tavalliselle PT-asiakkaalle, joten myös sen takia emme välttämättä lähde ensimmäiseksi näitä käyttämään fysiikkaharjoittelussa. Asiakkaan oma kiinnostus ja halu oppia nostamaan vaikuttaa myös erittäin paljon treeniohjelman sisältöön.

vapaat painot ohjelma

Vapaat painot ohjelma: Miska tekemässä raakaa rinnallevetoa.

Saako meiltä vapaisiin painoihin liittyvää valmennusta? Saako meiltä valmennusta voimanostoon ja painonnostoon? Vastauksena kaikkiin, että tottakai. Voimavalmennus tulee olemaan meidän yksi uusi palvelu vuodelle 2017. Palaamme tähän asiaan tarkemmin tammikuussa. Laitamme silloin näkyviin vähän referenssejä myös tältä saralta.

T: Markku, personal trainer