Alhainen testosteroni ja miten korjaat tilanteen takaisin normaaliksi? Kerron tässä artikkelissa oman tarinani miten muutin testoarvoni umpisurkeasta kovemmaksi kuin 20-vuotiaalla urheilevalla miehellä. Rehellisesti sanottuna olisin voinut jättää tämänkin keikan välistä, mutta pakon edessä minun oli muutettava KAIKKI!

Maailmanlaajuisesti miesten testosteroniarvot ovat laskeneet rajusti viimeisten vuosikymmenten aikana. 80-luvulla elänyt mies oli huomattavasti fyysisesti vahvempi kuin 2020-luvulla elävä samanikäinen mies. Testot ovat laskeneet niin rajusti jo 40 vuodessa ympäri maailmaa. Alhainen testosteroni on jopa niin yleistä, että siitä on tullut ”normaalia” ja korkeista arvoista miehet voivat vain haaveilla. Kaikki tämä johtuu miesten huonosta elämäntyylistä. Nykyaikaisen miehen isoisällä ja hänen isällään oli jopa kolme kertaa kovemmat testosteroniarvot. Niin paljon tilanne on muuttunut kahdessa sukupolvessa.

Tämän seurauksena myös jo millenniaalimiehet kärsivät alhaisesta testosteronista. Olet ehkä törmännytkin esimerkiksi Buzzfeedin Tryguys ryhmään, joka testasi testonsa yhdellä videolla. Kaikilla neljällä miehellä oli umpisurkeat testoarvot.

Minun tarinani kertoo myös tästä, elintapani olivat huonot testosteronille. Minäpä kerron. Ota kuppia kahvia, hyvä asento ja lue tarinani.

Elettiin maaliskuuta 2021. Peilistä katsoi erittäin atleettinen 42 vuotias mies takaisin. Söin 90% vegaanista ruokaa, popsin joka päivä täysin prosessoimatonta ja luomua ravintoa. Söin paria kiloa rehuja päivittäin ja pidin kaiken superterveellisenä. Liikuin kuusi kertaa viikossa ja levytanko sai kyytiä. Vedin amrappeja, kelloa vastaan, toistoja, painetta, kovaa ja paljon, luukutin oikein kunnolla. Kehoni myös näytti siltä, treenattu oli.

Paperillahan tämä kuulostaa oikein hyvältä, eikös vain? Samaan aikaan pinnan alla voin kuitenkin koko ajan huonommin ja huonommin. Olin huomannut treenimotivaationi laskevan mitä pidemmälle 2021 eteni. Palautuminen oli myös selvästi hidastunut verrattuna 2020. Samoin niveliin oli alkanut tulemaan omituisia kipuja, jotka pistin ensin ikääntymisen piikkiin. Enhän ollut enää mikään nuori mies. Ylipäätään kaikki motivaationi tehdä asioita oli selvästi laskenut, ne jutut mitkä tuotti minulle ennen iloa tuntuivat maaliskuussa yhdentekevältä. Ja myös libidoni oli kadonnut alkuvuoden aikana jostain syystä kokonaan, minua ei kiinnostanut seksi lainkaan. Tämäkin ihmetytti minua.

Jossain maaliskuun puolen välin paikkeilla pysähdyin ensimmäisen kerran miettimään tilannettani vähän enemmän. En oikein ymmärtänyt mistä kaikki oireeni johtuivat, koska edelleen paperilla kaikki pitäisi olla ”täydelliset”. Minunhan pitäisi olla elämäni parhaassa iskussa, eikö? Pistin kuitenkin ensimmäisen kerran mieleeni, että kaikki voisi johtua testosteronista tai ylikunnosta. Ajattelin sen olevan kuitenkin ohimenevää ja jatkoin puskemista entistä kovempaa.

Päästiin toukokuulle 2021, istuin kotonani sohvalla t-paita ja shortsit päällä, vietin rauhallista sunnuntaita. Katsoin televisiota ja pohdin seuraavan viikon työjuttuja. Sattumalta minulla oli poikkeuksellisesti shortsit jalassa kotona, yleensä en pidä koskaan niitä päällä kotonani. Siinä istuessani jalkani olivat luonnollisesti näkyvillä. Niitäkään en juurikaan katsele sen tarkemmin, kuka nyt omia jalkojaan tuijottelee? Mutta nyt jostain syystä katsoin niitä tarkemmin ja hätkähdin! ”MITÄ HELVETTIÄ?!” huusin säikähtäneenä ja tuijotin jalkojani.

Huomasin että minulla ei ollut enää lainkaan karvoja jaloissani! Kaikki ihokarvat olivat lähteneet muutamassa kuukaudessa, mutta en ollut huomannut sitä. Nyt kuitenkin näin selvästi kuinka vähän minulla oli enää karvoja jaloissa. Tämä pelästytti minut. Samalla oireeni olivat vain menneet huonommaksi maaliskuusta ja olin surullinen jatkuvasti, ehkä myös jopa vähän masentunut. ”Okei. Jotain on pahasti vialla!” totesin itselleni. Samassa mieleeni välähti maaliskuun aavistus testosteronista. Halusin palavasti tietää mitä arvoni ovat. Varasin seuraavalle päivälle ajan labrasta ja menin verikokeisiin.

Pari päivää myöhemmin istuin jälleen sohvallani ja kädessäni oli tuoreet labratulokset. Tulokset olivat karua luettavaa. Minulla ei ollut testosteronia juuri lainkaan kehossani. Minulla oli testoa 10.5 nmol/l, joka vastaa 100 vuotiaan miehen normaalia. Tämä on mitätön määrä testoa, varsinkin kun ikää oli vasta 42 vuotta.

Alhainen testosteroni oli tosiasiaa minun kohdallani. Tuijotin paperia pitkään sanattomana, mutta pikkuhiljaa aloin tuntemaan suunnatonta iloa. Olin löytänyt vihdoinkin syypään oireisiini. Minulla ei yksinkertaisesti ollut mieshormonia kehossani.

alhainen testosteroni tulos

Vielä saman iltana avasin Googlen ja kirjoitin hakukentään ”alhainen testosteroni”. Aloitin tutkimukseni tutustumalla tähän mystiseen hormoniin joka suunnasta. Päätin samalla korjata tilanteeni ja saada testoni jälleen normaaliksi. Mieleeni tuli välittömästi myös idea dokumentoida kaikki tulevaisuutta varten. Vaikka tulisinkin tekemään kaiken itselleni, haluaisin myös samalla auttaa muita miehiä (ja naisia) jotka kärsivät alhaisesta testosta.

Tämä päätös sysäsi minut liikenteeseen toukokuussa 2021. Minun oli mentävä niin syvälle kaninkoloon kuin oli tarpeellista. Matkan aikana huomasin, mitä syvemmälle menin koloon, sitä monimutkaisemmaksi testosteronista tuli. Lopulta tajusin että meillä miehillä pitäisi olla luonnollisesti aina korkea testosteroni. Se on tavallaan sisällä meidän geeneissä ja se toteutuu jos keho on tasapainossa. Kehon pitää voida hyvin, jotta testot ovat korkealla. Minulla itselläni selkeästi keho ei ollut balanssissa ja elintavoissa oli siten korjattavaa. Minun oli vain tunnistettava ne ensin.

Huomasin testosteronin koostuvan lukemattomista palasista. Osa palaista oli hieman suurempia ja osa pienempiä. Tilanne piti korjata palapelin pala kerrallaan. Keho oli tuotava takaisin balanssiin, jotta testosteronille luotaisiin mahdollisuus nousta luonnollisesti. Koska kuten sanoin, meillä miehillä pitäisi olla evoluution seurauksena ja luonnolisesti aina korkea testosteroni.

Ajattele vertauskuvana taloa, jonka olet itse rakentanut. Se on uusi hieno talo ja elät hyvin sen suojissa. Eräänä kesäpäivänä kuitenkin yksi ikkunoista menee rikki ja siihen tulee iso reikä. Talosi on sen verran uniikki, ettei sinulle ole varaikkunaa varastossa. On kuitenkin kuuma kesä ja ajattelet pärjääväsi ihan hyvin ilman ikkunaa. Rikki mennyt ikkuna ei juuri haittaa kesällä kun on lämmintä. Kesän jälkeen kuitenkin tulee syksy ja talvi, ulos tulee pakkasta. Sinulla on edelleen ikkuna rikki ja talossasi vetää aivan mielettömästi tästä syystä. Lämmitys puskee punaiselle, jotta talosi pysyy lämpimänä. Ajattele kuinka paljon resursseja palaa lämmitykseen yhden ikkunan takia suuressa talossasi.

Tämä rikkinäinen ikkuna saa kehon pois balanssista. Kun keho on poissa balanssista, ensimmäinen asia joka heivataan pois päältä on kaikki mikä liittyy lisääntymiseen. Sitä ei tarvita siihen että keho pysyy hengissä. Joten saat sanoa samalla heihei testosteronille ja sitä myötä myös libidolle.

Rikki mennyt ikkuna voi olla vaikka magnesium puute, se voi olla huonosti nukuttu yö, huonot treenit, se voi olla ylipaino, se voi olla diabetes, se voi olla liikkumattomuus ja niin edelleen. Sinun pitää korjata ikkuna, jotta keho palautuu balanssiin. Kun balanssi on saavutettu, testosteroni nousee luonnollisesti.

Minun kehoni tuominen takaisin balanssiin vaati elämäntapojen totaalista muuttamista. Ravinto, treenit ja lepo menivät kaikki uusiksi. Vuoden aikana muokkasin elämäni hyvin toisenlaiseksi sitä mukaan kun perehdyin koko ajan enemmän testosteroniin. Muutin kaikki vain sen takia, että saisin kehoni balanssiin ja elämäni takaisin. Minä otin testosteronin todella vakavasti ja olin valmis alusta saakka muuttamaan niin paljon asioita kuin oli tarpeen.

korkea testosteroni miehellä

Kyllä, lopulta pääsin takaisin tasapainoon. Se vaati vuoden aikana lukemattomasti testausta, tutkimusten lukemista, niiden soveltamista käytännössä ja runsaasti epäonnistumisia. Kaikki nämä opettivat minua löytämään oikeat palaset. Kaiken tämän dokumentoin samalla muita miehiä varten. Vuoden jälkeen testoni on nyt maaliskuussa 2022 jopa 23,7 nmol/l (677ng/dl), joka on järjettömän kova 43 vuotiaalle miehelle. Se on jopa kovempi taso kuin 20 vuotiaalla urheilevalla miehellä. Ja tästä olen erittäin ylpeä. Minun protokolla toimi kerrassaan erinomaisesti, mutta se vaati kieltämättä kaiken muuttamista.

Tästä protokollasta syntyi verkkovalmennukseni, joka auttaa miehiä korjaamaan testosteronin luonnollisesti. Tämä on juuri se tapa, jolla muutin omat testoni. Verkkovalmennuksessani on selkeät toimintasuunnitelmat mitä sinun pitää tehdä, jos haluat nostaa testosteroniarvosi isoisäsi ja hänen isänsä tasolle. Sinne on mahdollista päästä, jos elämäntavat tukevat sitä.

Valmennus perustuu minun omaan käytäntöön, tutkimustuloksiin ja onnistumisiin. Kerron myös epäonnistumisistani, jotta et tee samoja virheitä ja tuhlaa aikaasi. Verkkovalmennus on videosarja, jossa on 8 erilaista kokonaisuutta. Opetan elämäntyylin, jolla jokainen mies pystyy nostamaan tasonsa sinne missä ne kuuluvatkin olla.

Jos alhainen testosteroni vaivaa sinua, verkkovalmennukseni voisi olla sinulle erittäin hyvä vaihtoehto korvaushoidon tai kalliiden lääkkeiden sijaan. Valmennukseni on luonnollinen tapa nostaa PYSYVÄSTI testosteroniarvot.

Voit myös katsoa lisää meidän referenssejä etusivultamme. Teemme myöskin voimavalmennusta, personal trainerin työtä sekä ravintovalmennusta. Kysy lisää rohkeasti kaikesta.

Lähetä minulle sähköpostia markku(at)ruokatauko.fi ja ruvetaan korjaamaan testoasi.