Kauppojen hyllyiltä löytyvistä tuotteista harvalla on niin monia terveyttäedistäviä vaikutuksia kuin lehtikaalilla! Ravinteiden määrä suhteuttettuna kaloreihin on lähestulkoon lyömätön. Itselläni on useasti tapana sanoa, että lehtikaali on kasvikunnan maksa :). Valitettavasti kovinkaan monen suomalaisen lautaselta ei lehtikaalia (tai maksaa) säännöllisesti löydy. Toivottavasti tämän kirjoituksen siivittämänä tämä muuttuisi sinun kohdallasi.

Lehtikaali on lehtivihannes, joka kuuluu Brassica-nimisten kaalien sukuun. Sen lehdet eivät muodosta kukkaa kuten sen lähisukulaisilla parsakaalilla, kukkakaalilla ja ruusukaalilla. Näin ollen voidaan sanoa, että lehtikaali muistuttaa enemmän villeinä kasvavia kaaleja kuin edellä mainittuja jalostettuja lähisukulaisiaan. Sen pidemmittä puheitta, katsotaanpas lehtikaalin tarjoamia terveyshyötyjä.

Lehtikaali sisältää kaikki välttämättömät aminohapot

Lehtikaalissa on poikkeuksellisen hyvä hiilihydraatti – proteiinisuhde, tämän lisäksi sen tarjoamista proteiineista saadaan kaikki yhdeksän ihmiskeholle välttämätöntä aminohappoa: histidiini, tryptofaani, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, valiini, leusiini ja isoleusiini. Näiden lisäksi se sisältää myös yhdeksän muuta ei-välttämätöntä aminohappoa.

tulehdus

 

 

 

 

 

 

Tulehdusta hillitsevä

Vaikka lehtikaali on lähestulkoon ”rasvaton”, se sisältää välttämättömiä rasvahappoja omega-3:sta ja omega-6:sta. Rasvahappojen suhde on, että omega-3 rasvahappoja on suhteessa enemmän kuin omega-6. Tämä on meidän elimistön kannalta optimaalisin tilanne. Molempia näitä välttämättömiä rasvahappoja meidän tulee saada ravinnosta, mutta länsimaalaisessa kulttuurissa käy helposti niin, että kyseisten rasvahappojen suhde vääristyy hyvin omega-6 painotteiseksi. Tällöin seurauksena voi olla elimistön matala-asteinen tulehdus. Matala-asteinen tulehdus taas on yhdistettynä moneen länsimaiseen metaboliseen oireyhtymään ja sairauteen aina korkeista verenpaineista, sydäntautien kautta ylipaino-ongelmiin.

Antioksidantit

Lehtikaali on mainio antioksidanttilähde sen sisältämien c-vitamiinin ja karotenoidien vuoksi. Antioksidanttien tehtävä on hillitä meidän kehossa tapahtuvaa niin kutsuttua oksidatiivista stressiä, jota muodostuu sivutuotteena ihan meidän normaalin aineenvaihdunnan seurauksena. Sitä aiheutuu myös ravinnon epäpuhtauksien/kemikaalien vuoksi sekä meidän hengittämän ilman saasteiden vuoksi. Oksidatiivinen stressi on  elimistön rakenteita kuluttuva tekijä, jota kokonaisterveyden säilymisen kannalta tulisi hillitä. 100 grammasta lehtikaalia me saamme lähestulkoon A-vitamiinia meidän päivittäisen saantisuosituksen verran ja C-vitamiinista ylitämme sen. Muista karoteeneista mainittakoon, että lehtikaalissa on runsaasti luteiinia ja zeaksantiinia. Nämä kaksi karoteenia ovat yhdistettynä silmän hyvinvointiin. Niillä voidaan ehkäistä silmänpohjan rappeutumista.

lehtikaali_sydän

 

 

 

 

 

Sydänystävällisyys

Vihannekset joilla on todella tumma väri kertovat siitä, että niissä on runsaasti ravinteita, jolloin antioksidanttipitoisuus ja kyky taistella tulehdusta vastaan on suuri. Näin ollen lehtikaali on mainio esimerkki vihanneksesta, joka nämä vaatimukset täyttää. Sydän kiittää. Ristikukkaisilla vihanneksilla kuten lehtikaalilla on myös tutkitusti kolesterolia alentava vaikutus. Prosessi menee kutakuinkin niin, että meidän maksa käyttää kolesterolia muodostaessaan sappihappoa, jota käytetään pilkkomaan ruuasta saatavia rasvamolekyylejä. Lehtikaalin kuitu sitoo itseensä  jonkin verran näitä sappihappoja ja vie ne mukanaan ulosteena ulos kehosta. Maksa reagoi kompenosimalla tätä menetettyä sappihappoa tuottamalla kolesterolivaraston avulla lisää sappihappoa. Näin ollen kolesterolivarasto pienenee, eli toisin sanoen kokonaiskolesterolipitoisuus laskee.

viisasmuksu

 

 

 

 

 

 

 

 

Sikiöiden aivojenkehitys

Lehtikaalin sisältämällä folaatilla on tutkitusti kyky edistää sikiöiden aivojen kehittymistä kohdussa ja mahdollisesti turvata normaali syntymäpäaino sekä normaali hermostonkehittyminen. Synteettisen foolihapon sijasta lehtikaali olisi mainio luonnollisen folaatin lähde.

Syövän hoito?

Kaikkien ristikukkaisten sukulaistensa tapaan, lehtikaalilla on mahdollisesti kyky taistella jopa ihan syöpäsoluja vastaan. Ristikukkaisten vihannesten mahdollinen kyky taistella syöpää vastaan perustuu niiden sisältämään suureen määrään glukosinolaattiksi kutsuttua yhdistettä. Näitä rikkipitoisia yhdisteitä tutkitaan ja selvitetään niiden mahdollista roolia syövänhoidossa. Glukosinolaatti yhdisteiden on todettu tukevan myös maksaa sen toiminnassa, jossa se poistaa elimistöstä ei haluttuja yhdisteitä ja ainesosia.

Muuta huomioitavaa

Lehtikaalissa on todella suuri k-vitamiini pitoisuus. K-vitamiinia tarvitaan erityisesti veren hyytymisen edistämiseksi. Lehtikaalissa on kohtuullisesti lehtivihreiden tapaan kalsiumia ja näin ollen se voi olla varteen otettava kalsiumin lähde henkilöille, jotka syystä tai toisesta eivät maitotaloustuotteita käytä.

lehtikaalivalmistus

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuinka sitten lehtikaalia saisi lisättyä ruokavalioon?

Yksi vaihtoehto olisi paistaa sitä pannulla ja lisätä sen jälkeen esimerkiksi omeletin sisään. Toinen vaihtoehto on lisätä sitä vihersmoothien joukkoon. Kolmas tapa on höyryttää sitä (valmistusaika noin 3 – 5 min) ja näin lisätä ihan arkiruokailuun. Ripoittele päälle yrttisekoitusta ja lorauta oliiviöljyä päälle ja sitten vain nauttimaan.

Ruokatauko vilpittömästi suosittelee lehtikaalin lisäämistä ruokavalioosi!

 

 

 

Tallenna

16 Shares
Yhteenveto
Ylistyslaulu lehtikaalille
Artikkelin nimi
Ylistyslaulu lehtikaalille
Kuvaus
Lehtikaali on kuningas!
Kirjoittaja
Julkaisijan nimi
Ruokatauko
Julkaisijan logo