Terve

Painonhallinnan ja laihduttamisen kaksi kulmakiveä ovat energiansaanti versus energiankulutus sekä hormonaalinen tasapaino. Laihduttaessa meidän tarvitsee olla kalorivajeella, eli meidän energiankulutus on suurempi kuin energiansaanti. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan toisena yhtä tärkeänä asiana on hormonaalinen tasapaino. Meidän aivoissa ja hormonitoiminnassa on hyvin monimutkaiset mekanismit, jotka pyrkivät kumoamaan painonpudotusta. Mikäli laihdutat pelkästään rajoittamalla kaloreita, meidän elimistö sopeutuu tilanteeseen tulemalla toimeen vähemmillä kaloreilla -> painonpudotus pysähtyy.

Tänään jutellaan painonhallinnan ensimmäisestä kulmakivestä eli liiallisesta energiansaannista. Käydään lävitse ”TOP6 ylisyömisen syyt”, joiden kanssa asiakkaani kamppailevat.

Tarkasta löytyisikö listalta jotain tuttua, joka voi olla juuri sinun kompastuskivenä tiellä kohti tavoittelemaasi kehonkoostumusta. Ymmärtämällä heikkoutesi, voit pystyä voittamaan sen ja kenties pääsemään siitä kokonaan eroon.

TOP6 Ylisyömisen syytä

1. Käytätkö ruokaa itsesi palkitsemiseen (liian usein)?

Ruoka on muutakin kuin pelkkiä kaloreita, se on osa meidän kulttuuria ja se tarjoaa hienoja nautinnollisia hetkiä meille. Tämä on hyvä asia, ruuan kuuluukin maistua hyvälle ja tuottaa meille hyvänolon tunnetta. MUTTA itsesi palkitseminen herkuilla/epäterveellisillä ruokavalinnoilla (liian usein) onkin sitten jo täysin toinen asia. Milloin viimeksi sinulla oli takana rankka työpäivä  ja ajattelit sen päätteeksi nauttia lasillisen punaviiniä, mutta alas hurahtikin koko pullollinen? Onko sinulla kenties taipumusta viikonloppuisin ostaa ja tuhota kertaistumalla jätti-iso karkkipussi, sillä palkitset itseäsi kun olet koko viikon jaksanut urheilla ja syödä terveellisesti? Käytkö kenties joskus urheilemassa, jotta voisit sen jälkeen herkutella hyvillä mielin? Jätitkö lounaan syömättä töissä, jotta voit illalla herkutella ? Koetko että roskien ulosvieminen oli niin suuri uroteko, että voit sen jälkeen syödä suklaapatukan? :) Nämä suuren kalorimäärän omaavat valinnat voivat olla se ongelma, jonka takia kehonkoostumuksesi ei muutu haluttuun suuntaan.

laihdutus ongelma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ”Hemmetti! Noh, iha sama tässä vaiheessa!”

Kuulostaako tämä kenties tutulle: syöt yhden pizzapalan välipalaksi ja samantien päätät ottaakin toisen palan ja toisen jne. Epäröit ehkä alkuun hetken, mutta sitten ajattelet ”noh, iha sama tässä vaiheessa, dieetti meni jo pilalle tosta ekasta palasta joten antaa mennä kunnolla sitten!”. Tätä tilannetta jos pysähtyisi hetkeksi loogisesti ajattelemaan, yksi muutaman sadan kalorin pizzapala ei vielä maailmaa kaataisi, mutta sitten lopputuloksena ahmittu yli 1000 kalorin pizza rupeaakin jo olemaan vähän eri asia. Älä siis syöksy samantien turmioon ja epätoivoon mikäli satut vähän syömään ohi suunnitelman.

3. Älä ole liian ankara itsellesi.

Älä rankaise itseäsi mikäli satut syömään roskaruokaa (tai dieettisi ohi) tai jos vaaka ei jostain syystä etene haluamaasi suuntaan! Itselleen vihoittelu tai häpeän tunteminen eivät ikinä tule auttamaan laihduttamisessa, päinvastoin. On jopa tehty tutkimuksia, joissa kohderyhmän vaaka viritettiin näyttämään että painoa olisi tullut lisää vaikka todellisuudessa kyseiset henkilöt olivat laihtuneet. Tästä pettyneenä ja häpeissään kyseiset koehenkilöt sortuivat paljon helpommin lohturuokaan ja ylensyömiseen kuin verokkiryhmä, joiden vaakaa ei oltu viritelty. Eli mahdollisen retkahduksen jälkeen jätä turha itsesi sättiminen väliin, palaa ruotoon heti seuraavasta ateriasta lähtien ja matka jatkuu.

4. ”Ulkonasyödessä kiskaisen keittiön tyhjäksi!”

Ulkonasyömiseen liittyy moniakin haasteita, mutta näin liikasyömisen kannalta se voidaan kiteyttää kahteen seikkaan: ateriankoot ja buffetpöydät. Valmiit annoskoot voivat olla joillekin liian suuria ja yhdistettynä mentaliteettiin että ”lautanenhan syödään tyhjäksi!”. Buffetpöydissä taas ongelmaksi voi tulla ”tästähän on maksettu, joten syön koko rahan edestä!” -> ruokaa haetaan lisää vaikka oltaisiin jo kylläisiä eikä jälkkäripöytää jätetä missään nimessä väliin. Ulkona syödessäsi älä unohda syödä kasviksia ja vihanneksia, kaikkea ei tarvitse syödä jos ei jaksa ja jälkiruuan voi aina jättää väliin. Jälkkärin tilalla voit nauttia vaikka laadukkaan teen tai kahvin.

laihdutus ongelma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ”Säädän kaikkea muuta samaan aikaan kun syön!”

Kuinka usein syöt ilman, että katsot samaan aikaan televisiota, selailet facebookkia, luet lehteä tai teet töitä työpisteelläsi? Tällainen multitasking tilanne sekoittaa sinun elimistösi hormonitoimintaa ja tarkemmin sanottuna kylläisyyden säätelyä. Elimistösi joutuu samaan aikaan keskittymään monen asian suorittamiseen, eikä resursseja ole välttämättä riittävästi ilmoittamaan milloin syöty ruokamäärä on riittävä. Ruuansulatuksesi ei myöskään toimi optimitasolla kyseisessä tilanteessa, mutta se onkin tarina toiselle päivälle. Keskity siis ruokailuhetkeen, sulje pois muut häiriötekijät ja syö rauhallisesti.

laihdutus

 

 

 

 

 

 

 

6. ”Olen niin väsynyt väsynyt…”

Unenpuute ja uupumus stimuloivat todella voimakkaasti ylensyömistä (ja myös palkitsemissyömistä). Tutki mistä mahdollinen unenpuutteesi johtuu: stressi, väärät vuorokausirytmit, liika aktiivisuus vaiko jotain muuta. Aikuisen tulisi saada 7 – 9 tuntia unta yössä.

Kuullan kohta lisää taas.

– Kimmo

Tallenna