Ruokavalinnat herättävät meissä suomalaisissa useasti voimakkaita tunteita. Mediasta saa lukea hyvin ristiriitaisia ohjeistuksia siitä, että mikä olisi terveellistä syömistä ja millä tavoin painonhallintaa pitäisi toteuttaa. Löytyy kasvissyöjiä, karppaajia, lautasmallin noudattajia, raakaruokaa nauttivia, gluteenia vältteleviä, sokerikammoisia you name it. Näin alkuvuodesta ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita painonhallinnasta ja ohjeistuksia luetaankin moninaisista paikoista. Tietoa etsiessä vastaan tulee väistämättä kirjoituksia, joissa esitellään ruoka-aineita joilla luvataan olevan lähestulkoon maagisia rasvanpolttoa aiheuttavia vaikutuksia. Pahoittelen, mutta kyseiset väittämät ovat virheellisiä. Tosiasiassa jokainen kerta kun syödään mitä tahansa, rasvanpoltto hidastuu. Miksi? Koska syötäessä keho saa muuta energiaa poltettavaksi kuin varastossa olevat (lue: jenkkakahvat).

Asiat eivät toki kuitenkaan ole näin yksinkertaisia. Moni laihduttaja tekeekin sen päätöksen, että muuttaa omat vuorokautiset syömiset tooooodella minimaalisiksi ja toivoo näin saavuttavansa painonpudotuksen. Tällöin useasti alun pienen painonpudotuksen jälkeen homma pysähtyy paikoilleen ja kyseisen suunnitelman noudattaminen alkaa päivä päivältä tuntua vaikeammalta. Olematon syöminen on aiheuttanut hidastuneen aineenvaihdunnan ja laihduttajan keho yrittää korjata tilannetta nostamalla makeanhimoa, jotta se saisi keinolla millä hyvänsä energiaa sisään. Entäs ne maagiset rasvanpoltto ruoka-aineet? Kyllä, syötäessä ruokaa keho tarvitsee jonkin verran energiaa pilkkomaan kyseisiä ruoka-aineita. Tätä kutsutaan englannin kielessä termillä thermogenic effect. Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että syötäessä tulee energiaa, jota keho aina ensisijaisesti polttaa rasvavarastojen sijaan. Näin ollen voisikin yksinkertaisesti todeta, että rasvanpolttoa on mahdollista tapahtua vain aterioiden välillä.

Nyt herää kenties kysymys, että mitä hittoa on sitten rasvanpolttoa edistävät ruokavalinnat, jos kerta ruoka ei voi aiheuttaa maagista rasvanpalamista? Rasvanpolttoa edistävät ruoka-aineet ovat yksinkertaisesti ruokia, jotka pystyvät tuottamaan kylläisyyden tunteen ja säilyttämään sen! Ne antavat energiaa ja mahdollisimman hyvin estävät aineenvaihdunnan hidastumisen. Tällöin ei ole ylisyömisen vaaraa ja rasvanpoltto pääsee aktivoitumaan aterioiden välisenä aikana. Rasvanpolttoa edistävillä ruokavalinnoilla on yhteistä: korkea vesipitoisuus, korkea kuitupitoisuus sekä riittävä proteiinipitoisuus.

Käytetään käytännön esimerkkiä apuna. Verrataan keskenään rasvanpolttoa edistäviä ruokia kuten kananrintaa ja parsakaalia.

kana1parsat

 

Verrataan näitä monen suomalaisen ruokavaliosta löytyvään ei-rasvanpolttoa edistäviin ruoka-ainesiin kuten perinteiset aamiaismurot maidolla.

murot_pieni

Päätetään että kaikkia syödään viiden annoksen verran. Lasketaan jokaisen kokonaisuuden antama energiamäärä:

5 annosta (5x 150g) kananrintaa = 800kcal

5 annosta parsakaalia (5x 4 kukintoa) = 175kcal

vs

5 annosta (5x 30g) muroja maidolla (5x 1dl) = 805 kcal.

Eli jos syödään vuorokauden aikana viisi kananrintapalaa ja viisi annosta parsakaalia saadaan energiamäärästä vain noin 200 kcal enemmän kuin jos syötäisiin viisi annosta muroja maidolla. Kuvittellaan lautaselle kananrinnat sekä parsakaalit, se on aikamoinen keko ruokaa! 5 kananrintaa ja 20 kukintoa parsakaalia. Uskallan väittää, että kukaan ei kovin helpolla ylisyö kananrintaa ja parsakaalia. 2000 kcal saavuttaminen syömällä pelkästään kananrintaa tarkoittaisin yli 10 kananrintaa. Mahdotonta?

Jos sitten taas ajattellaan murojen määrää, aika monella jo pelkästään aamiaislautaselle kaadettu muromäärä on käsittämättömän iso. Määrä ei jää välttämättä kauhean kauaksi tuosta viidestä annoksesta.

murot

Kuvassa oleva muromäärä ei ole edes silmämääräisesti hääppöinen ja kyllähän muronystävät yllättävänkin helpolla moisen määrän saavat syötyä päivän aikana. Jos henkilö syö lisäksi muroja muutenkin pitkin päivää, 2000 kcal saavuttaminen ei vaatisi kuin pari tuollaista kukkurallista lautasellista.

Tämän blogitekstin tarkoitus on saada ihmiset huomaamaan kuinka helppoa on ylisyödä prosessoituja ruokia, kuten tässä tekstissä mainittuja muroja. Kuinka huomaamatonta se onkaan verrattuna oikeaan ruokaan kuten kananrinta & parsakaali -kombinaatio. Murojen tilalla olisin voinut yhtä hyvin käyttää myös suomalaisten ikisuosikkia, eli leipää. Prosessoidussa ruuassa ei ole riittävästi juuri koskaan proteiinia, niissä harvoin on vesipitoisuus korkea ja kuitujen määrä suhteutettuna niiden antamaan hiilihydraattimäärään on olematon. Tämän seurauksena ylisyönti on hyvin todennäköistä eikä rasvanpolttoa pääse tapahtumaan. Mikäli rasvanpolttoa tavoitellaan, pitäisi ruokavaliosta ensimmäiseksi ottaa pois prosessoidut ja ravinneköyhät ruoka-aineet. Niiden tilalle rasvanpolttoa edistäviä ruoka-aineita.

Tässä alla minun TOP10 -lista rasvanpolttoa tukevista ruoka-aineista:

  1. Lohi: korkea proteiinipitoisuus, välttämättömiä rasvahappoja aivojen ja solujen toimintaa varten
  2. Marjat (mustikka, mustaherukka, vadelmat, puolukat,…): alhainen sokeripitoisuus ja paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja
  3. Kana/kalkkuna/riista: korkea proteiinipitoisuus
  4. Ristikukkaiset vihannekset (parsakaali, kukkakaali, lehtikaali, kaali jne): alhainen tärkkelyspitoisuus suhteutettuna kuidunmäärään sekä vitamiineja
  5. Kananmunat: paljon ravinteita, hyviä rasvahappoja, proteiinia.
  6. Vihreät: salaatit, pinaatti, kaali, mangoldi, persilja jne: Ei juurikaan kaloreita, mutta paljon ravinteita
  7. Vesipitoiset vihannekset (selleri, kurkku jne): Saa syödä paljon, eikä kaloreita kerry siltikään.
  8. Päärynä: alhainen sokeripitoisuus, vatsaystävällistä kuitua
  9. Omena: alhainen sokeripiotoisuus, vatsaystävällistä kuitua
  10. Proteiinijauheet: esim. heraproteiini, suosi maustamatonta ja lisäaineetonta. Mainio tuomaan proteiinia esimerkiksi aamiaissmoothiin taikka aktiiviliikkujalle palautusjuomaan.

 

Jutellaan kohta taas lisää. -Kimmo

Tallenna