Kuidun saanti, paljonkos sinä syöt sitä ja mikä olisi ”oikea” määrä? Nyt eletään vuotta 2019 ja ajattelin katsoa uteliaisuudestani mitä maailmalla sanotaan kuidun saannista. Törmäsin CNN-sivuilta yhteen artikkeliin, jossa käytiin tammikuussa julkaistua tutkimusta läpi. Joten sattuipa sopivasti. Uusi tutkimus totesi käytännössä että ne ihmiset jotka syövät enemmän kuitupitoista ruokaa, heillä on pienempi riski saada sydänkohtaus tai syöpä verrattuna niihin ihmisiin joiden kuidunsaanti oli vähäistä.

Kuidun terveyshyödyt ovat kerätty ”yli 100 vuoden tutkimusdatalla” kertoo Andrew Reynolds Otagonin Yliopistolta Uudesta-Seelannista. Hän on yksi tutkijoista uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin The Lancetissa muutamia päiviä sitten. Tutkimus osoitti että korkeat saannit kuitua laski yleisesti laajalla rintamalla esimerkiksi sydänkohtausten, tyyppi2 diabeteksen ja suolistosyöpien esiintyvyyttä, samalla kuitu laski kehonpainoa, kolesterolia ja ylipäätään vähensi kuolleisuutta. Kuullostaa aika hyvältä, eikös vain?

Reynoldsin tiimi sai toimeksiannon World Health Organisaatiolta, joka halusi päivittää kuidun saannin vuodelle 2019. Tiimi analysoi yli 180 tutkimusta sekä 50 kliinistä tutkimusta viimeiseltä neljältä vuosikymmeneltä. ”Kuidun terveyshyödyt ovat ilmeisesti paljon suurempia kuin mitä olemme aikaisemmin ajatelleet,” kertoi Jim Mann Otagonin Yliopistolta. Tutkimus osoitti 15-30% laskun kuolleisuudessa ja sairauksissa niillä ihmisillä joilla kuidun saanti oli korkeampi kuin alhaisempiä määriä syövillä. Keskiarvoltaan näillä ihmisillä oli myös 22% vähemmän sydänkohtauksia ja 16% pienempi riski sairastua tyyppi2 diabetekseen.

Maailmalla ihmiset kuluttavat noin 20g ravintokuitua joka päivä, Mann totesi tuloksista. Tämän tutkimuksen perusteella hän suosittelee 25g – 29g kuitua päivässä. Tutkimus huomauttaa että tästäkin korkeammat määrät kuitua voi olla vieläkin parempi terveyden kannalta. Tutkimus ei myöskään löytänyt mitään vaaraa runsaassa kuidun syönnissä. Ainoastaan niillä henkilöillä joilla on raudan imeytymisen kanssa ongelmia, runsas kuidun syönti voi lisätä puutostilaa.

Yksi tutkimuksen rajoituksista on että siinä tutkittiin vain terveitä aikuisia, joten tuloksia ei välttämättä voida suoraan verrata sairaisiin ihmisiin, Mann selittää. Reynolds jatkaa puolestaan, ”Käytännössä kuidun lisääminen onnistuu helposti perustamalla ruokavalionsa niihin lähteisiin joissa on kuitua runsaasti. Esimerkiksi täysjyvät, pavut ja hedelmät tulisi olla ruokavaliossa.”

bataatti ja kuitu

100g Ruokkiksen suosikissa bataatissa on 3g ravintokuitua.

Voit lukea koko artikkelin CNN -sivuilta. Mites sinun kuidun syönti? Minä itse söin kuitua eilen tasan 30g, syötin eiliset safkat Myfitnesspaliin ja katsoin statistiikan läpi. Eniten sain kuitua vihanneksista, marjoista sekä bataatista. Suomessa suositukset ovat naisille 25g ja miehille 35g. Suomalaiset tuntuvat kuitenkin syövän kuitua noin 20g päivässä perustuen monen nettisivun tietoon. Joten 25-29g suositus tutkimuksen perusteella tuntuu mielestäni perustellulta. Ehkäpä koitan myös itse lisätä aavistuksen kuitua omaan ravintooni, jotta saisin sen pyörimään siinä 30-35g välissä per vuorokausi.

Eli jos haluat voida hyvin, kuitua tulisi popsia joka päivä. Lisää esimerkiksi yksi omena ruokavalioosi ja kuitusi määrä pomppaa heti 5g ylöspäin.