”Kaikki sairaudet alkavat suolistosta!” -Hippocrates

 

Tästä lähtee liikkeelle Ruokatauon ensimmäinen moniosainen blogikirjoitus. Aiheena on suolisto. Asiakastöissäni olen selvästi nähnyt kuinka huonosti ihmiset osaavat yhdistää suolisto-ongelmiaan heitä vaivaaviin oireisiin, eivätkä siten osaa hakea ammattilaiselta apua. Syy-seuraus suhde ei aina todellakaan ole helposti pääteltävissäkään. Näin ollen minun pyrkimyksenä olisi nyt muutaman kirjoituksen verran valaista asiaa, mitkä tekijät ohjaavat meidän suoliston hyvinvointia, mitkä ovat tyypillisimmät oireet ja mitä asialle voisi alkuun omin neuvoin yrittää tehdä.

Viime vuosikymmenien tutkimus on osoittanut, että suoliston hyvinvoinnilla on todella merkittävä merkitys meidän kokonaisterveyden kannalta. Saman on aikoinaan todennut myös Hippokrates, jota pidetään modernin lääketieteen isänä. Tutkimusten mukaan huonovointinen suolisto voi olla vaikuttamassa moniin sairauksiin kuten diabetes, lihavuus, autoimmuunisairaudet, masennus ja krooninen väsymys. Kuinka sitten määritetään suoliston hyvinvointi? Tähän käytetään kahta hyvin läheisesti toisiinsa liittyvää muuttujaa: suoliston bakteerikanta sekä suolistoseinämän kunto.

Meidän suolistossa asustaa noin 100 triljoonaa (=hirmu iso luku) mikro-organismia. Suolistossa on 10 kertaa enemmän bakteereita kuin koko elimistössä on soluja yhteensä. Joku viisas onkin leikillään sanonut, että olemme enemmän bakteereita kuin ihmistä. Olemme iso bakteeripesä, jonka ympärille on muodostunut ajan saatossa elimistö, jota myös ihmiseksi kutsutaan.

Suoliston bakteerikanta

Suoliston bakteerikanta on monessa tehtävässä mukana kuten esim. säätelemässä normaalia ruuansulatusta (ravinteiden pilkkominen ja imeyttäminen). Ravinnepuutosten ensimmäiset oireet ovat väsymys, uupumus ja huono ihon kunto. Pitkällä aikavälillä oireena on kehon rappeutuminen, mikä johtaa kohti erinäisiä sairauksia. Hyväkuntoinen suolisto valmistaa itseasiassa useita vitamiineja (K, B, A), huonokuntoinen ei. Suoliston bakteerit taistelevat infektiota vastaan ja ne muodostavatkin noin 75 % meidän immuunivasteesta. Tästä syystä ei ole ihmekään, että sairastumisherkkyys esimerkiksi flunssaan on suuri niillä henkilöillä, joilla suolisto ei voi hyvin. Samalla myös erinäiset hiivatulehdukset ovat yleisiä. Suolistobakteerit osallistuvat myös aineenvaihdunnan säätelyyn ja onkin tyypillistä, että ylipainoisilla ihmisillä suoliston bakteerikanta on vääristynyt.

Suolistoseinämä

Mitä suolistoseinämän kunto sitten tarkoittaa? Lähestytään asiaa vertauskuvauksen avulla. Meidän suolisto on periaatteessa ontto putki, joka alkaa suusta ja loppuu peräaukkoon. Kaikki mikä menee suusta sisään ja EI sula, tulee peräaukosta ulos. Tämä on itseasiassa suoliston kaikkein tärkein tehtävä: estää vieraiden aineiden pääsyn muualle elimistöön.

Kun suolistoseinämä tulehtuu ja vaurioituu, ei se enää pysty estämään vieraiden aineiden läpipääsyä (”vuotavan suolen oireyhtymä”) ja näin ollen varsinkin suuret proteiinimolekyylit pääsevät karkaamaan verenkiertoon. Koska nämä tuntemattomat vieraat aineet eivät kuulu verenkiertoon, elimistö muodostaa immuunivasteen ja hyökkää niiden kimppuun. Syntyy tulehdusreaktioita. Ravinteet eivät enää imeydy optimaalisella tasolla, koska rajapinta on vaurioitunut. Vuotavan suolen tapauksessa lähtökohtaisesti tiivis ja selektiivinen rajapinta on muuttunut avoimet ovet tyyliseksi ja sisään voi päästä livahtamaan (verenkiertoon) monia ongelmia aiheuttavia aineita kuten erilaiset kemikaalit, torjunta-aineiden jäämiä, lisäaineita, arseenia, BPA:ta, sulamattomia ruokapartikkeleita ja bakteereita näin muutamia mainitakseni. Nämä toksiinit aiheuttavat immuunivasteita, jotka eivät enää ainoastaan rajoitu suolistoon vaan kohdistuvat muihinkin kehon elimiin ja kudoksiin. Vuotavan suolen aiheuttamat ongelmat voivat näkyä esimerkiksi iho-ongelmina, sydänoireina, kilpirauhasen toiminnan heikentymisenä, nivelkipuina, aivosumuna, päänsärkynä, ja masennuksena. Ne voivat ilmentyä myös imeytymishäiriöinä kuten anemiana sekä ruoka-aine intoleransseina kuten gluteeniyliherkkyytenä.

suolistoJPEG

 

 

Yhteenveto

On oleellista ymmärtää, että suolisto-ongelmat eivät aina esiinny tavallisena vatsakipuna. Suoliston huonovointisuus voi oireilla vaikka jokapäiväisenä aivosumuna (vaikeus keskittyä, ajatella selvästi ja johdonmukaisesti).

Useasti jos henkilöllä on vääristynyt bakteerikanta, häneltä löytyy myös vuotavan suolen ongelmaa ja päinvastoin. Ravintoneuvojan hoitosuunnitelmassa pyritään korjaamaan molempien tilanne. Ensi kerralla jatketaan käymällä lävitse seikkoja, jotka pahentavat suoliston bakteerikantaa sekä suolistoseinämän kuntoa.

Jos sinulla on näitä oireita, ota minuun heti yhteyttä. Minä autan! Klikkaa tästä!

– Kimmo, koulutettu ravintoneuvoja

Tallenna