Bataatti on suurimukulainen viljelyskasvi, joka ulkomuodoltaan muistuttaa monen suomalaisen lautaselta löytyvää perunaa. Bataattia on viljelty arvioiden mukaan ainakin 5000 vuoden ajan ja se on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Nykyään bataattia viljellään lähes kaikkialla maailmalla, jossa vain sääolosuhteet ovat suotuisat sille. Bataatti viihtyy nimittäin parhaiten 24 asteen lämmössä. Bataattilajikkeita on lukuisia erilaisia ja niiden ulkonäkö (kuoren ja itse mukulan väri) sekä myös ravintoarvot vaihtelevat toisistaan. Suomalaisista kaupoista pääosin löytyy bataatteja, joiden kuoren väri on perunantapainen ja itse mukulan väri oranssihtava. Etsivä voi kuitenkin löytää bataatteja joiden mukulan väri on kermaisesta aina violettiin asti. Mikäli ravinteiden määrää katsotaan, niin kaikkein räikeimmän värinen (=violetti) voittaisi. Suurempi antioksidanttien läsnäolo muuttaa bataatin värinkin räikeämmäksi.

 

bataattibataatti keltainen mukulabataatti violetti mukula

Bataatin terveyshyödyt:

  • Painonhallinta
  • Ihon ja silmien hyvinvointi
  • Antioksidantti
  • Verenpaineen säätely

 

Erinomainen hiilihydraatti painonhallintaan
Bataatista saatava kalorimäärä on alhaisempi kuin vastaavasta perunamäärästä. Näin ollen on mahdollista saada aikaiseksi painonhallinnan kannalta tarvittava kalorivaje. Bataattien glykeeminen indeksi on alhaisempi kuin perunalla. Glykeemisellä indeksillä tarkoitetaan voimakkuutta, jolla verensokeri nousee. Verensokerin nousua vastaan meidän elimistö muodostaa hormonia nimeltään insuliini, joka pyrkii laskemaan verensokerin takaisin normaaliin arvoihin. Voimakkaasti verensokeria nostattavat (= korkean glykeemisen indeksin) ruoka-aineet aiheuttavat luonnollisesti myös hyvin voimakkaita insuliinituotannon piikkejä ja vielä niin, että kun elimistö ei osaa etukäteen arvioida tarvittavaa insuliinin määrää, se tuottaa sitä varmuuden vuoksi liian paljon ennemmin kuin liian vähän. Näin painonhallinnan kannalta ajateltuna korkeat insuliiniarvot eivät ole haluttuja, koska insuliini on varastoiva hormoni (anabolinen) ja se mm. estää lipaasi hormonin toiminnan, joka vuorostaan aktivoisi rasvakudoksen palamisen (=laihtumisen). Toiseksi, varmuuden vuoksi tuotettu liian suuri insuliinimäärä aiheuttaa väistämättä lopulta sen, että verensokeri tulee kovalla vauhdilla alas suuren insuliinimäärän pakottamana. Romahtanut verensokeri on se hyvin tuttu väsymys, uupumus, kiukku, vaikeus keskittyä liha-pasta-limsa-jälkiruoka aterian jälkeen ja silloin helposti tulee tunne, että tilanteesta selviää vain syömällä lisää jotain uudelleen nopeasti verensokeria nostattavaa herkkua esim. suklaapatukkaa. Pitkällä aikavälillä keho alkaa väsymään tällaiseen vuoristoratamaiseen verensokerin pomppimiseen eikä enää kykene tuottamaan tarvittavia määriä insuliinia tilanteen korjaamiseksi -> verensokeriarvot alkavat nousta -> pahimmillaan tie kohti aikuistyypin diabetesta on alkanut. Glykeemisen indeksin ja alhaisemman kokonaiskalorimäärän lisäksi bataatti sisältää kuitua enemmän kuin perus peruna. Riittävällä kuidunsaannilla pystytään tukemaan painonhallintaa, koska kuitu auttaa pitämään kylläisyyden tunnetta.

Ihon ja silmien hyvinvointia sekä flunssan estoa
Bataatin ylivoimaisesti suurin terveyshyöty on niiden sisältämä poikkeuksellisen suuri määrä beetakaroteenia, joka on siis vitamiini-A:n esiaste ja tästä suuresta beetakaroteenimäärästä johtuu myös bataatin mukuloiden väri. Vitamiini-A vuorostaan aktivoi meidän elimistössä DNA:ta muodostamaan uusia ihosoluja vanhojen tilalle. Beetakaroteenin katsotaan myös korjaavan niin kutsuttujen vapaiden radikaalien aiheuttamaa tuhoa, joka tarkoittaa ryppyjä. A-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini meidän silmien hyvinvoinnille ja sen puutokset voivat ilmetä hämäräsokeutena sekä silmien kuivuutena. Bataatti sisältää beetakaroteenin lisäksi muitakin karoteeneja, jotka antioksidantteina mm. tukevat immuunipuolustusta -> ei tule flunssa niin helpolla.

Verenpaine
Bataatit sisältävät perunan tavoin merkittävästi kaliumia, joka natriumin aisaparina vaikuttaa meidän verenpaineeseen. Mikäli kärsit korkeasta verenpaineesta voi sinulla olla kaliumin puute, jolloin bataatin (ja perunan) säännöllisestä syömisestä voi olla sinulle hyötyä.

Muuta tietoa
Mikäli noudatat gluteenitonta ruokavaliota, on bataatti mainio hiilihydraattilähde sinulle. Bataatti ei myöskään kuulu koisokasvien ryhmään toisin kuin peruna, ja koisokasvien välttäminen voi olla hyvinkin tarpeellista ihmisille jotka kärsivät autoimmuunisairauksista kuten reumasta. Bataatti on maultaan normi perunaa makeampi, mutta sopii ehdottomasti suomalaisenkin perus arkipäivien lautaselle tuoden mukanaan oman kortensa vitamiinien ja herkullisuutensa kanssa.

Ruokatauon suosikki tapa valmistaa bataatti on tehdä siitä lohkoperunoita. Ohjeen voit ladata alta.

bataattiuunissa

 

latausnappi

Tallenna

Tallenna

29 Shares
Yhteenveto
Bataatin terveyshyödyt
Artikkelin nimi
Bataatin terveyshyödyt
Kuvaus
Bataatin esittelyä kertoen sen taustoista sekä mahdollisista terveyshyödyistä.
Kirjoittaja
Julkaisijan nimi
Ruokatauko
Julkaisijan logo