Terve

Painonhallintaan tähtäävien kokkailujen viimeisessä osassa tehdään bataattilohkoperunoita, tulista jauhelihaa ja näiden seuraksi ruusukaalia, lanttua sekä ananasta. Aiempiin ateriaesimerkkeihin (aamiainen ja lounas) verrattuna, tällä kertaa valmistetaan tasapainoisempi ateria. Tällä tarkoitan hienosti sanottuna sitä, että mitään makroravinnetta ei jätetä vähemmälle. Aiemmissa aterioissa oli hiilihydraattien saantia jätetty tarkoituksella pois, koska se mahdollistaa hyvin helpolla tavalla spontaanin kalorivajeen sekä pitää insuliinituotannon aisoissa. Päivällisellä hiilihydraatit kuitenkin ovat mukana ensisijaisesti bataatin muodossa.

Mikäli pitkällä aikavälillä pidetään hiilihydraattien saantia minimaalisena, saattaa tämä sabotoida meidän painonhallintatavoitetta. Varsinkin jos laihduttaja urheilee aktiivisesti. Ensinnäkin hiilihydraattisaannilla pystytään vähentämään aineenvaihdunnan hidastumista, koska hiilihydraattisaannilla on vaikutusta meidän kilpirauhashormonituotantoon. Alhaiseksi menevä kilpirauhashormonituotanto -> hidastuvan aineenvaihdunnan -> painonpudotus pysähtyy. Toiseksi hiilihydraateilla pystytään resetoimaan meidän nälänsäätelyä sekä aineenvaihduntaa säätelevää hormoonia nimeltään leptiini. Laihduttaessa leptiini laskee, josta seurauksena näläntunteen kasvamista ja aineenvaihdunnan hidastumista. Toisin sanoen painonpudotus hidastuu ja koko ajan riesana on vielä voimakas näläntunnekin. Hiilihydraateilla leptiiniarvoa saadaan nousemaan, jolloin näläntunne taas laskee ja aineenvaihdunta kiihtyy. Kolmas merkittävä seikka erityisesti päivällisen yhteydessä saatavalla hiilihydraatilla on se, että se auttaa meidän aivoja tuottamaan seratoniinia, joka on puolestaan melatoniinin esiaste. Melatoniinilla on vaikutus meidän unensäätelyyn ja nukahtamiseen. Liian pitkään jatkunut olematon hiilihydraattisaanti voi siis sotkea unirytmiä ja unenlaatua. Neljänneksi liian alhainen hiilihydraattisaanti voi myös aiheuttaa verensokerin liiallisen laskemisen yön aikana, jolloin stressihormoni kortisoli kohoaa ja tämä voi aiheuttaa yöheräilyä.

Muutoin päivälliseltä löytyvät peruspalaset: kasviksia reippaasti, hyvänlaatuista proteiinia (luomu jauheliha) sekä hyviä rasvoja (kylmäpuristetut oliiviöljy ja kookosöljy). Alkupalana syötävä ananas on erittäin suositeltava apuri ruuansulatukseen. Ananaksen sisältämä bromeliaani tukee meidän ruuansulatusta pilkkomalla proteiineja.

Päivälliseltä löytyvä bataatti aloittaa tällä viikolla Ruokatauon kirjoitussarjan, jossa käyn yksitellen terveellisiin elämäntapoihin kuuluvia ruoka-aineita lävitse.

Sen pidemmittä puheitta tässä päivällisvideo, hyvää ruokahalua -Kimmo

Päivällisellä:
Tulinen jauheliha
Bataattilohkoperunoita
Uuniruusukaalia
Raastettua lanttua
Uunissa kypsenneettyä paprikaa
Paloiteltua tuoretta ananasta

latausnappi

 

Tallenna