Tervehdys kotitoimistolta teille kaikille lukijoille. Vuosi 2017 on lähtenyt erittäin mainiosti käyntiin. Se on ollut hyvin kiireistä aikaa ja minulla on ollut ilo ja kunnia päästä auttamaan hyvinkin eri lähtötilanteissa olevia asiakkaita. Tänään pääsen esittelemään heistä yhden teille ja kertomaan hänen huikeaa tarinaa. Kyseessä on 12 viikon Personal Trainer toimeksianto, joka lähti käyntiin lokakuussa 2016. Toimeksiantona 66-vuotias eläkeläinen nimeltään Maarit.

Maarit ei ollut ikinä harrastanut mitään urheilua ja laihdutushistoriasta löytyi lukuisia kuureja. Kuinka siis saada tällainen asiakas syttymään liikunnasta? Halusimme hänen unohtavan kaikenmaailman kuurit ja lähteä opettelemaan täysin uudenlaista lähestymistapaa painonhallintaan. Tarkoituksena oli opettaa mitä terveellinen ravitsemus on ja siinä samalla saavutettaisiin toimiva painonhallinta.

Lääkäriltä käsky tehdä asioille jotain

Maarit oli ennen projektin alkua käynyt lääkärillä ottamassaan terveydentilastaan lääkärin määräämät mittaukset. Niiden sanoma oli lyhyesti ja ytimekkäästi, asioiden pitää muuttua! Esimerkiksi kolesteroli ja verensokeri olivat korkealla, nämä lääkäri halusi alas. Myös painoa lääkäri käski tiputtamaan. Tämä toimi Maaritille riittävänä motivaattorina, nyt asioiden pitää alkaa muuttumaan. Googleen ammattivalmentaja ja sieltä Maarit olikin hetkessä Ruokatauon nettisivuilla. Haastattelun jälkeen otimme Maaritin haasteen vastaan ja meidän yhteinen matka alkoi lokakuussa 2016.

Haastavaa, kamalaa ja ihanaa!

Maaritin aiempi liikuntahistoria oli tässä: sitä ei ole! Hän ei ollut koskaan liikkunut ja hän ei ollut löytänyt liikkumisen iloa. Satunnaisilla kävelyreissuilla hän oli käynyt, mutta niihinkin ystävän piti melkein väkisin raahata hänet mukaan. Tämä ei kuitenkaan ollut mitään normaalista poikkeavaa, suunnittelemme treenit aina huomioiden asiakkaan alkutason. Joskus sitä tasoa ei ole lainkaan ja silloin lähdemme hyvin simppeleistä asioista liikenteeseen, mutta sellaisista jotka alkavat välittömästi muokata fysiikkaa kohti haluttua. Ennen ensimmäisiä treenejä annoimme simppelit ja ytimekkäät ohjeet Maaritille: ota mukaan sisäliikuntavarusteet, vesipullo ja asennetta.

Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien tämä nainen asteli salin ovesta sisään mukanaan juuri nämä kolme asiaa. Kun asiakkaalla on motivaatiota, asennetta ja hän pitää oman hyvinvointinsa edistämistä tärkeänä asiana, silloin kaikki on mahdollista! Treeneissä kaikkensa antaminen ja Treenaus isolla T:llä vei Maaritin mennessään. Oli löytynyt liikuntamuoto, josta tämä nainen tykkäsi. Huomasimme hänen ilmestyvän salin ovelle innostuneena ja uteliaana, että mitäs tänään tehdään?! Tätä oli aivan mieletöntä seurata sivusta. Näimme omin silmin miten eläkeläisikään ehtinyt asiakas vihdoinkin löytää ilon liikkumiseen.

Maarit kertoi myöhemmin, että toki ensimmäiset liikuntakerrat pelottivat etukäteen ja hän oli pohtinut, että selviääkö hän niistä. Paikatkin tulivat ekoilla kerroilla tosi kipeiksi, mutta se tunne joka kumpusi ja virtasi kehoon urheilun jälkeen oli niin äärettömän hyvä, että se vei hänet mennessään. SE tunne, että oli elossa kovankin rasituksen jälkeen! Se fiilis on mahtava! Matkan aikana otimme käyttöön myös rauhallisen kävelyn muutaman kerran viikossa. Maarit, entinen liikunnanvihaaja kertoi lähestulkoon pahoittavansa mielensä, mikäli hän ei päässyt vaikka huonojen ilmojen takia kävelyreissuilleen. Loppuhaastattelussa kysyin Maaritilta, että kuinka hän kuvailisi treenejä? Vastaus oli haastavaa, kamalaa ja ihanaa!

Ravitsemus

Maaritin sekä muidenkin asiakkaideni kanssa, mitään laihdutuskuuria en tarjonnut vaan opetin hänelle mistä palasista terveellinen ravitsemus koostuu. Emme siis metsästäneet hinnalla millä hyvänsä laihtumista, vaan muutimme ruokavaliota kohti terveellisempää. Siinä samalla saavutimme esimerkiksi laihtumista ja muita terveydellisiä hyötyjä, joista kohta lisää. Ateriat Maarit sai valmistaa kotona tai laadukkaissa lounasravintoloissa. Peruslähtökohtana minulla on aina, että haluamme säännöllisen ateriarytmin ja vähintään kolme ateriaa päivässä. Nämä kolme ateriaa ovat aamiainen, lounas ja päivällinen. Välipaloja käytän ohjeistuksessa aina jos niille on tarvetta. Projektin lopuksi kyselin Maaritilta, että mitä mieltä hän oli ruokavalion sisällöstä?

”Helppous yllätti minut. Minulla on lukuisia laihdutuskuureja taustalla ja niiden ongelmat olivat aina, että ne oli kituumiskuureja! Nälkä ja ruoka-ainehimot olivat niiden aikana jatkuvasti mielessä. Tällä kertaa nälkä ei vaivannut minua missään vaiheessa! Painonhallinta oli älyttämän helppoa eikä suunnitelmassa pysyminen ollut millään lailla vaikeaa. Ratkaisu ei tuntunut ollenkaan laihdutuskuurilta.”

Näin sen pitäisikin olla. Painonhallinta (laihduttaminen) ei saisi koskaan olla sitä, että nälkä vaivaa koko ajan ja joudut selviämään päivistä toiseen pelkän sisun avulla. Se on hyvin usein merkki siitä, että syöt liian vähän tai huonolaatuisista lähteistä.

Tässä muutamia kuvia Maaritin ateroista:

laihdutus ravinto

dieetti ravinto

Eli ihan perusruokaa. Ei mitään ateriankorvikkeita, ei kilo kaupalla rahkaa aterioiden tilalla, ei mitään detox/paasto virityksiä, vaan ruokaa jota voisi syödä ihan kuka muukin perheenjäsenet.

Tulokset

Lääkäri oli alkuun kummissaan, että miksi Maarit halusi niin pian toistaa nämä verikoemittaukset. Maaritin kerrottua, että hän oli panostanut ravitsemukseensa ja liikuntaan, oli lääkärikin ollut halukas katsomaan verikokeiden avulla mitä muutosta oli tapahtunut. Muutosta oli tullut niin paljon, että lääkäri käski välittömästi jatkamaan samalla tyylillä. Aiemmin viitearvojen ulkopuolella olleet arvot olivat laskeneet viitearvojen sisälle. Tässä verensokeri ja kolesteroli tulokset mittauksista, jotka Maarit siis kävi ottamassa ennen projektin alkua ja projektin loppupuolella:

Painoa tippui siis 8,3kg ja vyötärö kapeni 9,5 cm. Upea tulos!

Nämä tulokset olivat mustaa valkoisella todistamassa muutoksesta! Kysyin myös Maaritilta, että oliko projektin aikana muuttunut jotain muuta jonka hän oli pannut merkille? Tähän Maarit vastasi hyvin selvästi, että nykyään hän pääsee kyykystä ylös. Ennen todellisuus oli sitä, että hänellä oli kovia ongelmia päästä lattialta ylös. Nyt se ei enää tuottanut mitään ongelmia. No ei tosiaan, kun viimeisissä treeneissä tämä muija paineli menemään kyykkyjä jo lisäpainot sylissä.

Tähän loppuun haluaisin kertoa teille viestin, jonka 66-vuotias elämänsä kunnossa oleva Maarit lähetti teille:

“Koskaan ei ole liian myöhäistä. Suosittelen lämpimästi!”

Tuohon minulla ei ole mitään lisättävää. Onnea Maarit erittäin hienosta suorituksesta. Maaritin matka jatkuu seuraavaksi CrossFit Naantalin puolella, ja luulenpa että tämä nainen on vasta pääsemässä vauhtiin :).

– Kirjoittanut Ravintoneuvoja Kimmo

HUOM! Ja kuten aikaisemmissakin onnistujissa, myös tässä kohtaa haluamme mainita meidän täysin ilmaisesta painonhallintaoppaasta! Pelkästään tämän oppaan avulla voit päästä elämäsi parhaimpaan kuntoon. Joten klikkaa tuosta alta ja lataa se itsellesi. Ei maksa mitään ja sisältää suoraan käytännöstä informaatiota.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

40 Shares