”Miksi en laihdu?” Tätä kysymystä meiltä kysytään toiseksi eniten kaikista mahdollisista kysymyksistä. Näin joulukuussa tätä pohtii varsin moni suomalainen. Kaikista eniten tämä kysymys iskee mieleen helmikuussa, kun ollaan ensin kauheella innolla painettu tammikuu läpi ilman näkyvää tulosta. Sen jälkeen aletaan miettimään, että missä mentiin vikaan. Miksi en laihdu, vaikka liikun kuin hullu ja syön kuin pieni hamsteri.

Laihtuminen on yksinkertaisillaan todella helppoa ja joskus todellista rakettitiedettä. Me ihmiset olemme erilaisia. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi lainkaan toisella ihmisillä. Mutta jos pitäisi antaa kolme perusvarmaa yleisohjetta, joilla todennäköisesti saadaan henkilö laihtumaan, mitkä ne olisivat?

#1 Tarkista kalorimäärät

Syötkö liikaa tai syötkö liian vähän? Jos syöt liikaa, painosi ei todennäköisesti liikahda mihinkään ja voi jopa nousta. Jos syöt liian vähän, painosi jämähtää paikoilleen eikä liiku myöskään mihinkään. Näissä tapauksissa suosittelen tarkistamaan BMR:n, eli kehosi perusaineenvaihdunnan. Miten sen saa selville? Helposti. Surffaa InBodyn sivuille, katso sieltä lähin mittauspiste ja varaa aika. InBodylla saat kaikista helpoiten selville oman perusaineenvaihduntasi, jonka avulla pystyt tarkistamaan kaloriesi määrän. Sanotaan että sinulla on vaikka BMR tasan 2000 kcal. Tähän päälle lisäät aktiivisuuskertoimen avulla päivän treenit, askareet, työt yms. Löydät netistä tähän tarkoitukseen sopivia laskureita. Lopulta vähennät siitä arvosta esimerkiksi 300-500 kcal, joka tuo sinulle teoriassa noin -0.5 kilon pudotusvauhdin viikossa.

miksi en laihdu

BMR InBodyn tuloslomakkeessa

#2 Nosta painoja

Käy nostamassa jotain painavaa! Tee se nopeasti ja kelloa vastaan. Raudan avulla annat keholle luonnollisen hormoniboostin ja vauhditat aineenvaihduntaa. Tämä edelleen auttaa sinua polttamaan mahdollisia rasvavarastoja, eli raudat auttavat sinua laihtumaan. Nosta painavia juttuja ja tee sitä useita kertoja viikossa. Jos vielä lisäät kellon harjoituksiin, saat nostettua sen avulla treenin intensiteettiä ylöspäin. Ajattele, että sinulla on tavallaan kiire nostaa rautaa ylös. Pistä haisemaan! Anna raudalle kyytiä! Ja lisää surutta kuormaa aina välillä!

miksi en laihdu

Miksi en laihdu? Tee maastavetoa! Tee sitä nopeasti ja haastavalla kuormalla!

#3 Tankkaa

Joskus aineenvaihdunta on niin jumissa, että sille pitää antaa vähän ”mäkistarttia”. Meillä personal trainer -asiakkaiden yksi suurimmista ongelmista on alisyöminen. Syödään aivan liian vähän suhteessa kulutukseen. Joten jumittavan painon voi saada myös liikenteeseen pitämällä kunnon tankkauspäivän tai kaksi. Syödään selkeästi yli omien tarpeiden ja siten yritetään antaa keholle oikein kunnolla ravintoa käytettäväksi. Tämän jälkeen palaat taas normaaliin syömiseen, jossa sinulla on oikeat kalorit kohta #1:n mukaan. Sitten seuraat viikon aikana tapahtuuko painollesi jotain.

Mitä muuta voit tehdä? Pidä esimerkiksi ruokapäiväkirjaa syömisistäsi. Tällöin saat selville asioiden todellisen laidan. Koska oikeasti, oletko milloin tarkistanut viimeksi mitä oikeasti syöt päivän aikana? Kirjoita rehellisesti paperille aivan kaikki mitä syöt, sen jälkeen pystyt analysoimaan paljon helpommin mahdolliset ongelmakohdat. Syötkö oikeita aterioita vai naposteletko sokeripitoisia herkkuja? Ruokapäiväkirja auttaa näkemään nämä ongelmat.

Jos et halua käydä nostamassa rautoja, liiku siten mikä tuottaa sinulle iloa. Liiku sillä tavalla, mistä sinulle tulee hyvä olo ja mikä motivoi sinua. Se voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, kunhan se on vain sinua kiinnostavaa. Meillä on paljon vanhoja liikunnan ”vihaajia” asiakkaina, osalle on jäänyt isojakin traumoja koululiikunnasta. Kun laitamme nämä asiakkaat tekemään todellista hardcore-rasvanpoltto-tappomättöä, kipinä liikuntaan syttyykin roihuamaan hyvin voimakkaasti, koska se tappomättö tuo järkyttävän hyvän olon. Keho kiittää kovasta rääkistä erittämällä hyvänolon hormonia. Tämä se palkinto, joka liikunnasta pitää saada.

Stressaatko paljon? Nukutko riittävästi? Toimiiko vatsasi? Myös nämä vaikuttavat kehon hyvinvointiin sekä sitä kautta myöskin tämän blogitekstin kysymykseen. Voisimme lisätä tähän vaikka kuinka paljon kohtia, mitkä vaikuttavat laihduttamiseen mutta mennään tällä kertaa näillä. Katso ovatko kalorimäärät kohdillaan ja tee säädöt niihin! Käy riehumassa kuntosalilla ja nosta raskaita painoja! Pidä kunnon tankkauspäivä ja boostaa aineenvaihduntaasi. Pidä ruokapäiväkirjaa ja tarkista oletko oikeilla jäljillä. Näillä eväillä aukeaa jo moni laihtumiseen liittyvä ongelma.

Jos tarvitset laihtumiseen ”avaimet käteen” -valmennuksen, silloin sähköpostia meille osoitteeseen ruokatauko(at)ruokatauko.fi . Me valmennamme sinut atleettiseen kuntoon.

Ja mitä tulee kaikista suosituimpaan kysymykseen? Siihen palaamme kohtapuoliin.

Markku – personal trainer

Tallenna

Tallenna

Tallenna