Golf Swingi – tässä blogitekstissä miten saadaan lisää nopeutta palloon ja parempia suorituksia. Ainakin Naantalissa aurinko hellii jo mukavasti ja kuuleman mukaan golfkausi käynnistyy ihan näillä hetkillä. Golfia on pelattu iät ja ajat, mutta silti jotkut ihmiset eivät ajattele golffia lainkaan urheiluna eikä mitä vaatimuksia se asettaakaan keholle. Älä anna ruutuhousujen tai golfkärryjen hämätä sinua, pinnan alla on hyvinkin vaativa laji keholle.

Olet sitten aloittelija tai pelaat peliä tosissasi, hyvin suunniteltu kunto-ohjelma tuo tasoitustasi alaspäin ja pitää sinut paremmin pelikunnossa. Vaikka itse peli ei sinäänsä ole fyysisesti rasittavaa, räjähtävyys ja kiertoliikkeet swingin aikana asettavat melkoisia vaatimuksia rangalle, polville, olkapäille, kyynärpäille ja ranteille.

Ammattipelaajat pystyvät mukautumaan dynaamisessa ympäristössä hyvinkin nopeasti ja he näyttävät aina siltä kuin kaikki olisi täydellisessä kontrollissa vaikka olosuhteet muuttuisivatkin jatkuvasti. Ajattele vaikka parhaita pelaajia juuri nyt ja miten he lyövät palloa, he liikkuvat niin sulavasti että se näyttää todella helpolta, mutta on silti samaan aikaan erittäin aggressiivinen, räjähtävä ja kaunis, kaikki tämä yhtä aikaa. Tasapaino, tekniikka ja liikkuvuus yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla swingin aikana. Kun nämä toimivat, ammattilainen pääsee maksimitasolleen ja pelaa hyvin kentällä kuin kentällä.

”Golf on vastenmielistä kehon vääntämistä jonka avulla tuotetaan ylväs lopputulos.” – Tommy Armour

Golf swingi on atleettinen ja räjähtävä koko kehon liike. Parhaan swingin suorittamiseen vaaditaan liikkuvuutta, räjähtävää nopeusvoimaa, tasapainoa ja kehon hallintaa. Swingi kattaa koko ketjun varpaista nilkkoihin, sieltä polviin, lantioon, selkään, olkapäihin, kyynärpäihin ja lopulta ranteiden kautta aina sormenpäihin saakka. Koska golfissa liikkeet ovat toispuoleisia, on kriittistä että pelaajalla on ohjelma joka työstää myös toista puolta ja näin tasapainottaa kehoa. Tämä on tärkein tekijä kun halutaan estää loukkaantumiset.

Tasapainoinen fysiikka – atleettisuus

Joskus kymmeniä vuosia sitten karate-opettajani sanoi: ”Et voi ampua tykillä soutuveneestä!”, tämä kuvaa loistavasti kuinka tärkeää on vahva ja vakaa core (lue: soutuvene) suorituksen aikana. Tämä sanonta pitää täydellisesti paikkaansa ja on kaiken perusta golfille.

Pelaajat tietävät kuinka anteeksiantamaton swingi on pahimmillaan ja pienetkin haittatekijät voivat viedä pelin täysin pieleen. Pelaajan tulisi aina kehittää itselleen vahva core, jotta pelaaminen olisi mahdollisimman luontevaa ja tuottaisi juuri oikean määrän nopeusvoimaa.

Golf swingi tapahtuu monilla tasoilla, se ei ole pelkästään ojentamista tai koukistamista. Pitämällä swingin aikana tarvittavat nivelet ja lihakset tasapainossa – ne joiden ei pitäisi liikkua, pysyvät paikoillaan ja niiden joiden pitäisi liikkua, pystyvät liikkumaan vapaasti – on tie menestykseen. Unohda vatsarutistukset tai jotkut selän ojennukset, pelaajan pitäisi keskittyä corensa kehittämiseen jokaisesta suunnasta. Kaikkialta. 360 astetta. Aina.

Pelaajat viettävät paljon aikaa kentällä ja simulaattoreissa hiomassa tekniikkaansa. Se kuulemma tuntuu aina hyvälle kun osuu palloon täydellisestä swingistä. Täydellinen osuma on sekoitus biomekaniikkaa, tekniikkaa, taitoa ja hienomotoriikkaa sekä atleettisuutta. Tässä nyt kun katson Googlesta esimerkiksi ammattipelaajien kuvia, mielestäni tämän näkee nykyajan golfpelaajissa, ne ketkä ovat atleettisia, ovat myös yleensä parempia pelaajia. Näillä on core kunnossa.

Sana ”Golf” esiintyi ensimmäisen kerran Skotlannissa vuonna 1457, jolloin paikallinen hallinto määräsi sen pelaamisen rangaistavaksi yhdessä jalkapallon kanssa. Silloin jousiammuntaa pidettiin tärkeämpänä taitona ja sen harjoitusta piti tehdä enemmän kuin pallon pelailua.

Liikkuvuus

Atleettisuutta ei voida kehittää ilman suhdetta liikkuvuuteen, jos halutaan parantaa peliä oikein kunnolla. Liikkuvuudella tarkoitan tottakai pääasiassa nivelien liikelaajuutta. Golf swingi on koordinoitu, kolmiulotteisuudessa tapahtuva liikepatteri, joka vaatii täydellistä liikelaajuutta, räjähtävää ojennusta nilkasta, polvesta ja lonkasta unohtamatta pakaroiden sekä selän kiertoliikettä. Mikä tahansa rajoitus tässä ketjussa aiheuttaa kitkaa ja turhaa kulutusta kudoksille sekä nivelille. Pelaaja haluaa mielummin että lihakset ottavat vastaan swingin voiman ja sulauttaa sen ympäri kehoa, ei niinkään kudokset tai nivelet.

Kun nostetaan esimerkiksi swingin nopeutta ja ketjussa on edelleen häiriöitä, nostetaan myös samalla rajusti vammariskejä. Ketju on tasan niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Golfarin tapauksessa yleensä heikoimmat lenkit ovat alaselkä, kiertäjälihakset sekä kyynärpäät. Olet varmaan kuulutkin termin golfkyynärpää, joka tuottaa kipua kyynärpään sisäpuolelle. Hyvä liikkuvuus ehkäisee näitä kaikkia edellämainittuja.

Voima

Kun rakennetaan voimaa ja lihasta, tarkoitus ei ole vain näyttää hyvältä viimeisessä golfpaidassa mutta parantaa nopeusvoimaa ja ylipäätään suorituskykyä. Kun saadaan aikaisemmin mainittu soutuvene pysymään tukevasti paikoillaan, on aika rakentaa se perkeleenmoinen tykki.

Salaisuus ovat maastavedot, etu- ja takakyykyt, erilaiset askelkyykyt sekä kaikenlaiset moninivel-liikkeet, jotka työntävät ja vetävät kuormaa. Nämä ovat perusteet voiman rakentamisessa. Golf on moniulotteista, joten myös kiertoliikkeet ja vinottaiset liikkeet tulisivat olla ohjelmassa mukana.

Vaikka voima ja nopeusvoima menevätkin käsikädessä, perinteinen raskas voimaharjoittelu voi väärin tehtynä jopa haitata nopeuden tuottoa. Tämä on yksi syy siihen miksi jotkut pelaajat välttelevät vastusharjoittelua, jotta lihakset eivät tulisi lyönnin ”tielle”. Perusta joka on rakennettu voimaharjoittelulla, liikkuvuudella ja atleettisuudella on kaikista paras väylä kuitenkin maksimoida nopeus.

Kimmo tekemässä raakaa rinnallevetoa vuonna 2014. Nopeusvoimaharjoitus käynnissä.

”Learn the nopeusvoima you must!” – Yoda

Yodan vinkki sopii hyvin golfiin. Mitä tulee vammojen ehkäisyyn ja itse liikkeen hallintaan, meidän pitää ajatella nopeusvoimaa monipuolisesti. Meidän pitää ajatella myös liikkeen vastavaikuttajia, jotka ovat pääasiassa kehon takapuolella olevat lihakset. Ilman näitä jarrulihaksia, golffari kaatuisi nenälleen swinginsä jälkeen. Nopeusvoima tarkoittaa maksimivoiman tuottamista mahdollisimman lyhyessä ajassa, tyyliin golf swingi, pituushyppy tai vaikka kuulantyöntö. Kun liikkeestä tulee nopeampi ja räjähtävämpi siitä tulee myös samalla monimutkaisempi keskushermostolle, joka ei välttämättä enää pysy perässä eikä siten pysty toteuttamaan liikettä mahdollisimman sulavasti.

Nopeusvoiman lisääminen golfissa tarkoittaa mailan nopeuden lisäämistä, joka tarkoittaa pidempiä lyöntejä pelaajalle. Nopeuden tuottoon vaikuttavat lyönnin mekaniikka sekä pelaajan kyky swingata mahdollisimman sulavasti ja räjähtävästi. Parempi mekaniikka on suoraan parempi swingi ja vahvempi keho tarkoittaa pelaajalle suuremman voiman tuottamista kiertoliikkeeseen.

Miten nopeusvoiman lisääminen tapahtuisi? Ohjelmassa pitäisi olla esimerkiksi progressiivisia plyometrisia harjoituksia jaloille, corelle sekä yläkeholle. Paljon tempojen vaihtelua sekä myös painonnostoa, eli riveä, tempausta ja työntöä eri muodoissa.

Meillä selvitettäisiin golffarin heikoin lenkki ja pyrkisimme vahvistamaan sitä. Ohjelmamme keskittyisi tasapainottamaan kehoa, lisäämään liikkuvuutta, maksimivoimaa ja nopeusvoimaa, jotta pelaaja lyöisi palloa pidemmälle, saisi parempia tuloksia ja ennenkaikkea pysyisi terveenä koko golfkauden.

Jos sinua kiinnostaa nostaa pelisi tasoa, Ruokatauon koko tiimi on sinun käytettävissä. Oli sitten kyseessä 1-1 treenaus tai pienryhmätreenaus, me pystymme tekemään juuri sinulle sopivan ohjelman. Yhteystiedoista saat meidät kiinni.

Katso tämä:

Yli 130 tutkimuksen yhteenveto Naantalin Noston blogissa, voimaharjoittelun hyödyt golffarille: Golf – miten lisää metrejä lyöntiin.