Vuosi vaihtuu ja sen kunniaksi päätin matkata hetkeksi takaisin vuoteen 2007. Painoin silloin 142 kiloa ja silloinen elämä oli melkoisen kurjaa. Iso vatsa oli aina tiellä ja kehossa oli jatkuvasti jotain kiputiloja, varsinkin nivelet olivat kovilla. Tästä syystä ei kauheasti tehnyt mieli liikkua enkä todellakaan halunnut esiintyä ihmisten edessä.

Tästä kuvasta alkoi minun muutos. Tämä kuva on otettu 21.7.2007 ennen minun ensimmäistä aamulenkkiä! 🙂 Lähdin lenkille, kun en muutakaan tiennyt. Juoksentelin metsässä joku 20min ja sen jälkeen penikat olivatkin ihan paskana. En pystynyt oikein kävelemään seuraavina päivinä, eli menin perse edellä puuhun näin suoraan sanottuna. 2007 siinä kaupungissa missä asuin ei ollut saatavilla personal trainereita ja kuntosalejakin taisi olla yksi joku hikinen kunnan kellariviritys. Joten yksin piti pärjätä.

markku_2007

Seuraavina viikkoina kävin paljon kävelemässä, niin sauvojen kanssa kuin ilmankin. Vasta kun keksin internetistä intervallit, sen jälkeen hommaan tuli lisää miellekkyyttä ja aloin tosissani innostumaan muutoksesta.

Jouluna 2007 olin tikannut painoni jo alle 110 kiloon ja kuten alla olevasta kuvasta näkyy, muutos on jo melkoinen. Tässä vaiheessa olin onneksi keksinyt minkälaista rautatreeniä minun kannattaa tehdä, hommasin naapurikaupungin kuntosalille kortin ja kävin siellä vääntämässä muutaman kerran viikossa. Kroppa muuttui hirvittävää vauhtia.

markku_2007_joulu

Entäs nyt jos 2016 tammikuussa minä itse astelisin uudestaan salini ovesta sisään 142 kiloisena, minkälaista treeniä laittaisin itseni tekemään nykyisellä tietotaidolla? Heti alkuun kieltäisin todellakin kaikki juoksuhommat, samoin käskisin lopettaa ne täysin turhat hauiskääntelyt ja polven ojentelut kuntosalilla. Niistä ei ole mitään hyötyä sairaalloisen ylipainoiselle ihmiselle, joka haluaa päästä vain kuntoon. Jos sinä olet samassa kokoluokassa kuin minä ja treenarisi laittaa tekemään hauiskääntöjä, vaihda valmentajaa. Hukkaat vain aikaasi ja rahaasi, ko. valmentaja ei tiedä mitä se on tekemässä eikä ymmärrä ylipainoisen ihmisen elämää. Näin näitä tapauksia ihan liikaa silloin kun olin itse töissä kuntokeskuksissa aivan urani alkupuolella.

Minä laittaisin itseni tekemään suoraviivaista treeniä, jolla saamme lisättyä kehonhallintaa helpottamaan arkea. Samalla haluaisin polttaa ylimääräistä rasvaa mahdollisimman paljon pois. Aivan ensimmäisissä treeneissä laittaisin itseni istumaan penkille ja nousemaan siitä ylös, vahvistaisin reisiä ja opettaisin hallitsemaan kehoa, opettaisin käyttämään lihaksia ja niveliä oikeassa järjestyksessä. Tällöin olisin pärjännyt paljon paremmin kotona, olisin päässyt helpommin sohvalta ja lattialta ylös. Tämän lisäksi ottaisin mielekkyyden sekä rasvanpolton takia farmarikävelyä sopivalla painolla, isolla kaverilla on paljon lihasmassaa joten laittaisin sen käyttöön. Farmarikävely pienellä metrimäärällä olisi ollut hyvää kondisjumppaa minulle 2007, koska pystyin kävelemään ilman kipuja.

Teimme pienen videon demonstroimaan tätä kaikkea. Käyhän katsomassa. Fiiliksien vuoksi laitoin itsekin vähän irtomahaa kiinni. Teen videolla kolme kierrosta jossa istun penkille x5 ja teen farmarikävelyä kahvakuulilla noin 15m matkan. Tämä olisi ollut minun kuntotasolle hyvä starttitreeni tuolloin 21.7.2007. Olisin säästynyt monelta ongelmalta, mutta that is life!

Jos tykkäät, jätähän peukku meille. Enjoy! 🙂

T: Markku

Tallenna