Tiedät sanonnat ”kauneus on katsojan silmässä” ja ”yhden miehen roska on toisen aarre”? Nämä sanonnat kuvaavat täydellisesti 2019 populaarikulttuuria. Ajattele millä vauhdilla eri medioista puskee uutta ideaa ja kuinka moni koukuttuu niihin. Materiaalia puskee 24/7 meiningillä jatkuvasti suoraan silmille vaatien täydellistä huomiotasi. Ne vetävät ihmisiä puoleensa magneetin lailla ja saavatkin uhrinsa hyvin usein koukkuun. Ja kun puhutaan vielä erikseen digitaalisesta kulttuurista, tämä ilmiö on ehkä kaikista eniten näkyvillä. Tuntuu että nykyään viraaliksi pääseminen ei edes vaadi enää mitään erikoistemppujakaan, riittää että iskee riittävän kovaa silmille sosiaalisesta mediasta ja YouTubesta.

Ihmisillä on aina ollut erilaisia tarpeita kilpailla keskenään, näyttää taitojaan tai järjestää vain jotain hauskaa tekemistä. Se on normaalia ihmisten kanssakäymistä, pieni kisailu kuuluu ihmisluonteeseen. Ihmiset ohjautuvat lajinsa pariin mielenkiinnon mukaan ja urheilulajeista jalkapallo, salibandy sekä kiekko dominoivat suomalaisten liikkumismieltymyksissä. Mutta nyt on rinnalle tullut aktiviteetti, jota esiintyy oikeastaan kaikissa ikäryhmissä ja varsinkin nuorissa. Se on noussut silkasta harrastelusta mainstreamiksi raketin lailla ja pyörittää isompia rahoja kuin musiikki- tai elokuvateollisuus. Puhun tietenkin pelaamisesta.

Joillekin pelaaminen on jo lähellä pakkomieltä ja toisaalta joku toinen on saanut siitä jopa erittäin rahakkaan ammatinkin itselleen. Ja selkeästi yksi peli on lyönyt itsensä läpi oikein voimalla viimeisen parin vuoden aikana, tätä KAIKKI pelaavat. Puhun tietysti Fortnitestä.

Siitä lähtien kun peli julkaistiin heinäkuussa 2017, se on levinnyt ympäri maailmaa myrskyn lailla. Sen on arvioitu tuottaneen 2018 yli 2.1 miljardia euroa tekijöilleen. Vastaavanlaisia pelihypejä on nähty aikaisemminkin mutta tämä on kenties ensimmäinen kerta kun peli ponkaisee näin voimakkaasti KAIKKIEN tietoisuuteen. Joskus jotain tulee puun takaa ja suorastaan määrittelee mitä ihmisten vapaa-ajalla tehdään, joten pidit siitä tai et, Fortnite on kaikkialla. Mutta mikä tässä sitten oikein kiehtoo kaikkia ja miten se liittyy Ruokataukoon?

Muistan omasta lapsuudestani ajan, jolloin lapsia nimenomaan yritettiin pitää erossa peleistä. Ne koettiin turhaksi ja haitaksi lapsen kehitykselle. Myös meillä kotona vanhemmat huomauttelivat jos satuimme Kimmon kanssa jämähtämään tietokoneen äärelle tuhan pitkäksi aikaa. Me pelasimme nuorempana todella paljon, 8h saattoi mennä helposti putkeen. Tämän seurauksena kuitenkin meidän molempien englanninkielen taito kehittyi todella hyväksi, joten oli pelaamisesta myös hyötyäkin.

Mutta taistelu saada nuoriso tekemään jotain muuta välillä pelaamisen sijaan, vaati vanhemmilta sitkeyttä ja kekseliäisyyttä. 2019 tilanne on kuitenkin hieman eri kuin 1994. Nyt pelaaminen on mainstreamia. Pelaamisesta on tullut urheilulaji salibandyn ja jalkapallon rinnalle. Pelaamisesta on tullut ammattimaista, jossa liikkuvat isot rahat. Pelaamalla voi tienata paljon enemmän kuin Hollywood-tähdet tai pop-starat. Todella kovat nimet tienaavat netin mukaan jopa kuusinumeroisia lukuja kuukaudessa ja summat kasvavat vuosi vuodelta. Tämä kaikki pelaamalla pelejä. Fortniten eSport -tapahtumat ovat loppuunmyytyjä rock-konserttien tapaan ja pelaajia kosiskellaan kattavilla sopimuksilla eri joukkueisiin. Olen nähnyt keskusteluja joissa pohditaan eSportin tuomista jopa Olympialaisiin saakka. Joukkueet palkkaavat koutseja valmentamaan vähän samaan tapaan kuin ihmiset palkkaavat meitä personal trainereiksi. Uskomatonta kun vertaa minkälaista pelaaminen oli 1994 kun me hakkasimme Kimmon kanssa PC:tä.

Keppiä vai porkkanaa

Minä olen täysin noobbi mitä tulee Fortniteen, en ole koskaan pelannut sitä enkä tule todennäköisesti koskaan pelamaankaan. Mutta minua kiinnostaa ilmiössä se, miten saisin motivoitua pelaamisesta kiinnostuneita henkilöitä pitämään itsestään parempaa huolta. Miten saisin heidät motivoitumaan hyvinvoinnista ja ymmärtämään että paremmalla hyvinvoinnilla saadaan myös parempia pelituloksia. Pienillä jutuilla voidaan saada isojakin parannuksia aikaan.

Kaikilla on pyrkimys kehittyä paremmaksi elämässä ja tietenkin Fortnitessä. Pelaaja oppii ja kehittyy, hänestä tulee parempi, hän saa enemmän kokemusta. Täysin sama voidaan ajatella myöskin hyvinvoinnin, kestävyyden ja voiman kannalta, tekemällä asioita oikein hommat kehittyvät. Tavoitteet kenties ovat hieman erilaiset pelissä kuin elämässä, mutta loppujen lopuksi me kaikki haluamme mennä samaan suuntaan, me haluamme kehittyä paremmaksi.

Kaikki haluavat pelata Fortniteä, joten Ruokatauon pitää keksiä keinoja joilla pelaajat saavat edelleen pelata, mutta samalla he pysyisivät kunnossa. Minä yrittäisin motivoida pelaajaa kertomalla että hän yksinkertaisesti pelaa paremmin, jos hän on ravittu, hän on liikuttanut lihaksiaan ja hän on nukkunut. Kaikki voittavat.

Sen sijaan että annetaan keppiä pelaamisesta ja huudetaan että istuminen sohvalla koneen äärellä ei ole hyväksi, minä lähestyisin tätä koko hommaa yllämainitulla tavalla. Minä yrittäisin olla ovela. Sanoisin Fortniten pelaajalle, että ole kuin Ninja! Eikä mikä tahansa ninja, vaan se Ninja. Kaikki jotka pelaavat Fortniteä, tietävät kyllä kuka on Ninja.

Ninja on maailman kuuluisin Fortnite-pelaaja tällä hetkellä ja kaikkien Fortnite-pelaajien esikuva. Hän on ammattipelaaja ja pelaa hirmuisia määriä. Kaiken tämän ohella hän on myös kertonut kuinka hän pelaa jalkapalloa ja pitää muutenkin itsensä kunnossa pelaamisen vastapainoksi. Ja nyt hän tienaa yli 400 000€ kuukaudessa pelaamalla Fortniteä. Ole kuin Ninja. Pidä huolta itsestäsi ja pelaat paremmin.

Jokaisessa vuorokaudessa on 24 tuntia. Jokaisessa viikossa on 168 tuntia. Jos haluat motivoida ja optimoida pelaajan ajankäytön, tuo pöytään laadukasta ravintoa, tarjoa hyvää treeniä ja perustele unen merkitys, näillä aseilla pystyt motivoimaan Fortnite-pelaajan. Kerro myös Ninjasta. ”Jos maailman paras pelaaja tekee näin, miksi sinä et tekisi?”. Tasapaino on se juttu mitä haetaan.

Uni On Se Jossa Taika Tapahtuu

Uni on se hetki jolloin keho korjaa itseään ja kehittyy paremmaksi. Joten unta ei saisi uhrata minkään pelin takia. Jos emme saa unta riittävästi, emme myöskään suoriudu kovin hyvin. Unen merkitystä on tutkittu paljon ja meillä Ruokatauossa on myös meneillään projekti, jossa Kimmo seuraa unensa laatua ja sen vaikutusta hyvinvointiin. Tutkimukset ovat näyttäneet yhtäläisyyksiä unen (pituus, laatu ja vaiheet) ja suorituskyvyn välillä. Tämä on jotain mikä kiinnostaa myös meitä suuresti.

Uni. Fortnite-pelaajan salainen ase!

Univajeessa kehosi tuottaa enemmän hormonia greliiniä, joka lisää nälkää. Pitkässä juoksussa tämä voi aiheuttaa BMI:n nousun sekä rasvakudoksen lisääntymisen kehossa. Univaje nostaa myös kortisolitasoja, joka puolestaan sitoo entisestään rasvakudosta kiinni kehoon. Jos emme nuku hyvin, emme myöskään syö hyvin suoraan sanottuna.

Univaje vaikuttaa fiilikseen, keskittymiseen ja motivaatioon. Treeneissä univaje saattaa ajaa taistelijan ylikuntoon ja aiheuttaa vammoja. Palautuminen kärsii ja tulokset kärsivät. Tutkimukset ehdottavat noin 8-10 tuntia unta jokaisena yönä. Viikkotasolla tämä tarkoittaisi 56-70 tuntia unta. Ja tästä suurin osa saisi olla ns. syvää unta, REM-unta jolloin kehon korjaustoimenpiteet alkavat. Joten Fortnite-taistelijan tulisi saada myös hyvää ja laadukasta unta, jotta pelit sujuisivat paremmin.

Oikeaa Pelaajan Polttoainetta

YouTube ehdottaa pelaajien suosikkinaposteluiksi pizzaa, energiajuomaa, keksejä, suklaata jne… eli aika paljon roskaa ja prosessoitua kamaa. Se mitä pitäisi popsia optimaalisen suorituskyvyn kannalta olisi oikeaa ruokaa. Ravintorikasta ruokaa, jossa olisi protskut, hiilarit, rasvat, vitamiinit, kuidut, mineraalit ja niin edelleen kohdillaan. Nämä auttaisivat pelaajaa Fortnitessä ja pitäisivät hänen suorituskykyä yllä unohtamatta hyvinvointia.

  • Hiilarit = energiaa
  • Proteiini = rakennusainetta
  • Rasva = hormonitoiminnot

Jos näistä jokin jää pois, yleensä myös hyvinvointi kärsii. Liikkuminen, ravinto, uni ja nesteytys vaikuttavat suuresti siihen miten Fortnite sujuu ja miten pelaaja kehittyy. Jos pelaaja oppii pitämään nämä kaikki tasapainossa, silloin todennäköisesti myös tulee enemmän voittotansseja.

Let The Games Begin,

Markku